Wallin kräver satsning på diplomati

Kritisk. Finlandsbilden är i fara om våra diplomatiska bestickningar inte får resurser att vårda den, säger Stefan Wallin. Bild: Jussi Nukari

Regeringen bör snabbt korrigera den klena bemanningen och bristande resursfördelningen av Finlands diplomatbeskickningar utomlands. Det kräver Stefan Wallin, ordförande för Svenska riksdagsgruppen och ledamot i riksdagens utrikesutskott.

Wallin påminner om att beskickningarna är det 100-åriga Finlands ansikte utåt. I ett pressmeddelande säger han att Finlands nät av ambassader och konsulat är relativt väl utbrett, men att bemanningen på många är håll otillåtet tunn. I dag bemannas 43 av Finlands 85 beskickningar av högst två utsända diplomater. Regeringen har lovat att under denna valperiod inte lägga ned några beskickningar.

– Det är bra, men räcker inte, vilket även utrikesutskottet har konstaterat i sitt pinfärska utlåtande till regeringens verksamhetsberättelse för 2016.

Wallin påminner om att riksdagens utrikesutskott uttryckt oro för minskningen av Utrikesministeriets driftsbudget. Han säger att ambassadernas och konsulatens otillräckliga resurser kan orsaka problem med att sköta överraskande situationer, att synas, höras och märkas. UM har tidigare till och med förbjudit beskickningarna att arrangera sedvanliga självständighetsmottagningar.

– Att 100-åriga Finland nöjer sig med minimala resurser vid sina utlandsbeskickningar och dessutom genomför kraftiga nedskärningar av u-landsbiståndet och stödet till centrala FN-organisationer är ett märkligt sätt att värna om Finlandsbilden, säger Wallin.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning