Wallin gav vägkost åt petad Stubb

Bild: Vesa Moilanen

Njut av att ha mer tid för dig själv och familjen. Och var nöjd med det du åstadkommit. Den hälsningen gav Stefan Wallin till Alexander Stubb.

Stefan Wallin, ny ordförande för svenska riksdagsgruppen, träffade sin vän Alexander Stubb (Saml) i onsdags.

– Jag kramade honom och uppmanade honom att njuta av att få mer tid för sig själv och familjen. Som partiledare och minister har han haft ett dygnet runt-jobb. Han kommer att märka att livskvaliteten stiger. Jag sade att han ska njuta av sommaren och vara nöjd med det han åstadkommit.

Wallin vet. Han har erfarenhet av nedväxling efter sina sex år som minister och SFP-ledare fram till sommaren 2012. Nu växlar han upp igen och tar över ansvaret för svenska riksdagsgruppen efter Anna-Maja Henriksson som blir partiordförande.

Ålder: 49 år.

Familj: Gift, har två tonårsflickor som bor hemma.

Bor: Egnahemshus i Åbo, har övernattningslägenhet i Helsingfors. Sommarstuga i Västervik utanför Vasa tillsammans med två bröder.

Fritid: Gym, läsning, engelsk ligafotboll och matlagning (gärna fisk och asiatiskt).

Övriga uppdrag: Medlem i utrikesutskottet och ordförande för Svenska kulturfonden.

Lämnar Åbopolitiken

Uppdraget gör att Wallin lämnar kommunalpolitken i Åbo nästa vår. Men han ser inte ordförandeposten som ett nytt språngbräde i karriären.

– Nu tänker jag i första hand koncentrera mig på uppdraget. Jag är jättestolt över att ha fått förtroendet, säger Wallin som valdes enhälligt.

Gruppens ordförande har en viktig roll i förhandlingar över partigränserna.

– Det gäller att ha en sådan profil att vi ses som intressanta också i framtiden, säger Wallin som syftar på SFP:s ambition att återgå till regeringen.

"Ökenvandring"

Efter den obrutna sviten på 36 år som regeringsparti kallar Wallin nuläget för en ökenvandring. Han säger att gruppen måste välja sina strider noga.

– Vi ska ha en konstruktivt kritisk framförhållning gällande regeringens förslag.

Gruppen kommer inte att svälja allt som regeringen föreslår.

– I vår skuggbudget i fjol sade vi att nedskärningarna i utbildning och bistånd inte får vara så pass stora. Den linjen håller vi fast vid.

Men – konstaterar Wallin – det ekonomiska läget är tufft och det gäller att ha på sig de "realpolitiska glasögonen".

Kärvare syn på svenskan

De svenska frågorna är särskilt viktiga. Vasa centralsjukhus borde, enligt gruppen, vara ett av de tolv fulljourssjukhusen.

– Regeringen säger att svenskans ställning ska beaktas. Det nöjer vi oss inte med. En språkkonsekvensbedömning måste göras för att samma rättigheter ska tryggas oberoende av språk, säger Wallin som ser den "uttunnande förståelsen" för de svenska särlösningarna som ett problem.

Wallin håller sitt första anförande som gruppens ordförande i samband med den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen nästa vecka.

Riksdagsgruppen valde Mikaela Nylander till första vice ordförande. Den åländske riksdagsledamoten Mats Löfström är ny som andre vice.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning