Wall Street Journal: Trump vill köpa Grönland

Donald Trump påstås vara intresserad av att köpa Grönland, men huruvida det stämmer är oklart. Bild: Nicholas Kamm/Lehtikuva-AFP

Den amerikanska tidningen Wall Street Journal skriver att USA:s president Donald Trump är intresserad av att köpa Grönland. Dock är det än så länge bara rykten.

Wall Street Journal skrev på torsdagen att USA:s president Donald Trump har visat intresse för att köpa Grönland och att han har bett sina rådgivare undersöka möjligheten.

Enligt Wall Street Journal ska Trump ha frågat rådgivare i Vita huset om deras åsikt i frågan, men tidningen konstaterar att allvaret i hans förfrågningar har varierat.

USA:s försvarsmakt har sedan tidigare en militärbas på Grönland. Enligt The Guardian består personalstyrkan av 600 personer, och dessutom fyller basen en viktig funktion i USA:s globala radarsystem. Det är dock inte första gången som en amerikansk president är intresserad av att köpa Grönland. Enligt Politico var Harry Truman beredd att köpa Grönland 1946, men han avvisades.

Enligt Wall Street Journal ska Trump i samband med en middag för ett år sedan ha sagt att han hade hört att Danmark anser att det finansiella stödet till Grönland är en börda.

The Guardian skriver att Trump reser till Danmark nästa månad för sitt första officiella besök i landet, men Grönland tros inte vara ett diskussionsämne. The Guardian har också bett den danska ambassaden i Washington om en kommentar, men har inte fått någon.

"Ett aprilskämt"

Nyheten om att Trump vill köpa Grönland har givetvis väckt reaktioner i Danmark. Bland annat har Jyllands-Posten talat med Dansk Folkepartis Søren Espersen och han är inte imponerad av ryktet. Till tidningen säger han att tanken på att Danmark skulle sälja 50 000 medborgare till USA är galen.

– Om det är sant att han (Trump) arbetar med de här tankarna är det ett definitivt bevis på att han har blivit galen. Det avgörande för mig är att det är landsmän.

På Twitter skriver sig Det Konservative Folkepartis Rasmus Jarlov att Danmark aldrig kommer att sälja Grönland.

Även Danmarks tidigare statsminister och Venstres Lars Løkke Rasmussen har tagit till Twitter och han konstaterar att utspelet måste vara ett aprilskämt, även om årstiden är fel.

Till Danmarks Radio säger Martin Lidegaard från Radikale Venstre att han hoppas att det hela är ett skämt.

– Det är en förfärlig och en grotesk tanke, men låt oss nu ändå se om det här stämmer. Men då flera medier tar det på allvar beror det naturligtvis på att Grönland och Arktis har blivit ett intresseområde för stora makter i världen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning