Walk-in coronavaccination började i Helsingfors – i Borgå är man mer än nöjd med försöket

Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör i Borgå, säger att man är jättenöjda med hur walk-in vaccinationen har fungerat i staden. Bild: Jeanette Östman/SPT

Allt fler städer möjliggör coronavaccination utan tidsbokning. På lördagen startade försöket i Helsingfors och i Borgå har man redan en veckas erfarenhet.

I dag, lördag, var det för första gången möjligt att vaccinera sig mot covid-19 i Helsingfors utan tidsbokning. I Borgå började man redan i måndags med den så kallade walk-in vaccinationen och nästa vecka börjar man med samma sak i Vasa.

–  Vi är jättenöjda. Det här kommer vi att fortsätta med, säger Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör i Borgå.

Enligt Silvennoinen marknadsförde man möjligheten ett par dagar innan försöket startade, och i måndags var tillströmningen ganska liten. Men i slutet av veckan var det många som dök upp.

–  Vi har hela tiden varit väldigt nöjda med hur aktivt Borgåborna har sökt sig till vaccinationen, säger Silvennoinen.

På lördagen kunde Helsingforsborna vaccinera sig mot coronaviruset utan tidsbokning. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Enligt Silvennoinen har 67 procent av Borgås invånare fått den första dosen av coronavaccinet. I åldersgruppen 12­­-19 har 33,7 procent fått den första dosen.

–  Vi försöker aktivt fundera på och tillmötesgå det behov som finns bland invånarna. Vi tänkte till exempel att det kan vara bra för unga att inte behöva planera sina dagar flera veckor på förhand.

Hittills är det den första dosen som man kan ta utan tidsbokning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning