Wahlström om motståndaren: Hon får fram mina bästa sidor

Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Eva Wahlström ska försvara sin WBC-titel i mars. Tack vare sin nya roll som promotor har hon kunnat påverka sitt motstånd mer än tidigare och Melissa St. Vil är "en perfekt motståndare" enligt Wahlström.

Eva Wahlström var på gott humör och log stort under sin presskonferens i Esbo på onsdagen. Och de glada minerna handlade inte om den vanliga påklistrade positiviteten inför en stor match – den 37-åriga proffsboxaren hade flera orsaker att vara på gott humör.

Wahlström, som innehar WBC-förbundets VM-titel i övre fjäderviktsserien, ska försvara sin titel mot vad hon själv kallar för bästa tänkbara motstånd på hemmaplan och hon har dessutom blivit delägare i ett nytt finländskt boxningspromotor-företag.

– Det är kul med den nya utmaningen, säger hon om att vara färsk promotor samtidigt som karriären är i full gång.

Huvudorsaken att hon är med i det nystartade F4L- företaget är ändå inte bara glädjen att få vara med och arrangera boxningsgalor.

– På det här sättet kan jag bättre påverka vem jag får möta i mina matcher. Tidigare har jag främst varit en spelbricka och inte alltid fått möta sådant motstånd jag själv velat, säger Wahlström.

Walhström är en av fem delägare i F4L. De övriga är boxaren och hennes man Niklas Räsänen, den operativa chefen Janne Ripatti, idrottsansvariga Petri Paimander, ishockeyagenten Juuso Pulliainen och fotbollsligans före detta vd Mika Eskola.

Att få möta rätt motståndare är viktigt för Wahlström. Hon vill inte gå upp i ringen i matcher där alla på förhand vet att hon kommer att ta hem segern – något som inte alls är ovanligt i boxning.

– Jag vill möta starkt motstånd och kunna bjuda publiken på bra underhållning. Att gå matcher som jag på förhand sett säkert vinner är inte meningsfullt, säger Wahlström.

Den första matchen under den nya promotorn är den 9 mars. Då möter hon amerikanskan Melissa St. Vil. Och boxaren Wahlström är nöjd med vad promotorn Wahlström fixat för motstånd i ringen.

– Det är ett perfekt motstånd, säger hon och brister ut i ett högljutt skratt.

Sedan blir hon allvarligare.

– Av alla boxare jag kunde möta i det här läget är det henne jag helst av allt möter. Jag gillar hennes stil. Hon är aggressiv, explosiv och offensiv och en väldigt intressant personlighet, säger Wahlström.

– Jag har följt med henne sedan förra våren då det var tänkt att jag skulle möta henne. Det mötet blev ju aldrig av.

Wahlströms dåvarande promotor meddelade i fjol att Wahlström och St. Vil skulle mötas i Åbo. Bara två veckor före matchen byttes motståndaren ut och Wahlström mötte i stället argentinaren Mayra Alejandra Gomez.

Men nu ska de äntligen mötas. Och Wahlström räknar med en av karriärens tuffaste matcher. St. Vil är etta på WBC-förbundets utmanarlista och innehar förbundets silverbälte.

– Det blir oerhört tufft. Matchen mot Gomez i fjol var väldigt tuff och den här blir säkert liknande.

– Hon har en stil som får fram mina bästa sidor som boxare.

Wahlström räknar alltså med att kunna utnyttja sin raka vänster och sin rörlighet då duon kliver upp i ringen i Metroarenan i början av mars. Den Lovisabördiga boxaren har inte ännu börjat fokusera på amerikanskan under sina träningspass men St. Vil finns på något plan närvarande under samtliga träningar.

– Någonstans i bakhuvudet finns hon nog hela tiden, säger Wahlström.

St. Vil hade skickat en minst sagt personlig videohälsning till Wahlström och hela Finland. Videohälsningen spelades upp under presskonferensen och drog ner en del skratt i salen. St. Vil skämtade, dansade och gestikulerade framför kameran samtidigt som hon uppmanade finländarna att ge henne tips om nattlivet i Helsingfors.

– Jag ser verkligen fram emot att få möta henne. Hon verkar vara en så skön typ att jag väntar på att bara få träffa henne, säger Wahlström och skrattar igen.

Boxningsgalan "No excuses fight night" arrangeras i Metroarenan i Esbo fredagens den 9 mars.

Huvudmatch är matchen mellan Eva Wahlström och Melissa St. Vil där Wahlström försvarar sin WBC-titel.

Niklas Räsänen boxas i kvällens nästsista match mot tills vidare okänt motstånd.

Henri Kekäläinen kliver upp i ringen före Räsänen. Också hans motstånd klarnas senare.

Tre andra matcher kommer också att avgöras under kvällen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning