Wahlström: "Jag är färdig att ta stora risker"

SIKTAR MOT STJÄRNORNA. "Visst drömmer jag om att få alla fyra stora bälten", säger Eva Wahlström som boxningsfansen förhoppningsvis får se i en ny VM-titelmatch ännu i höst.Bild: Seppo Samuli

Världsmästaren Eva Wahlström förbereder sig för sin kommande match men drömmer också om att roffa åt sig alla de stora proffsförbundens VM-bälten.

Den 13 augusti styr den finländska proffsboxningstoppen åter mot Nyslott där den traditionella proffsgalan ordnas inne i Olofsborg. WBC-förbundets världsmästare i superfjädervikt Eva Wahlström finns som vanligt med då hon möter Uruguays VM-titelmatchmeriterade Maria Jose Nunez.

Wahlströms VM-titel står inte på spel i Olofsborg, men matchen är ett viktigt steg mot ett VM-titelförsvar – eller till och med något ännu större – senare i år.

– Jag ska förvara min titel, men siktar på att få flera bälten i min viktklass, säger Wahlström.

För tillfället har de fyra stora proffsboxningsförbunden olika världsmästare. Fältet är bäddat för riktiga supermatcher.

– Visst drömmer jag om att få alla fyra stora bälten, säger 35-åringen.

Wahlström hoppas på att redan innan årsskiftet få en VM-titelmatch. Förhoppningsvis mot någon av de andra världsmästarna. En skalp åt gången siktar hon på att gå mot den stora drömmen.

– Bara att slå en mästare åt gången, säger hon och skrattar hjärtligt.

Hittills har Wahlström gått alla sina 18 proffsmatcher i hemlandet. Att få en VM-match med två titlar som huvudpris till Finland är ingen lätt uppgift. Men Wahlström är öppen för att fajtas utomlands.

– Jag är färdig att ta stora risker. Att boxas på någon annans hemmaplan. Jag är redo att göra vad det krävs för att få bältena, men det kommer inte att vara lätt.

Sparrning och viktminskning

Matchen i Olofsborg blir Wahlströms tredje raka under den traditionella boxningskvällen. I fjol vann hon över Everline Odero och 2014 slog hon Djemilla Gontaruk.

– Nyslottsborna förväntar att se oss där. Det är en bra förberedelse för en eventuell titelmatch som ofta ordnas senare på hösten. Det är lättare att förbereda sig för en till match om man tagit en match i augusti i stället för att inte ha boxats alls.

Wahlström har nyss inlett sparrningsperioden och den inte alltid så trevliga viktminskningen. Wahlström tränas av Risto Meronen men inför matchen i Olofsborg har hon också tränat med Pekka Mäkis team, där bland annat Europamästaren Edis Tatli tränar.

– Vi tränade alltid mycket med "Ripa" (Meronen) men nu tränar vi ännu mer. Det är längre träningar och vi kör två gånger per dag, säger Wahlström som sparrar med proffsherrarna och färska VM-bronsmedaljören Elina Gustafsson.

Det blir inte många lediga dagar, men Wahlström hinner då och då njuta av sommaren också.

– De få lediga dagarna som jag har försöker jag vara med barnen på stranden. Pojken hänger med på träningarna och efter det firar vi vanlig sommar, berättar Wahlström.

Fakta

Wahlström en av fyra världsmästare

Superfjäderviktsklassen (59,2 kg) har olika världsmästare i alla de fyra stora proffsboxningsförbunden (WBA, WBC, WBO, IBF):

WBA

Cho Hyunmi, Sydkorea, 25 år

13 segrar–0 förluster–1 oavgjord: Debuterade på proffsnivå i en VM-titelmatch (fjädervikt) 2008. Steg en viktklass uppåt 2013 och blev genast mästare. Försvarade senast sin WBA-titel i mars, vann en mindre VM-titel i sin senaste match i slutet av maj.

WBC

Eva Wahlström, Finland, 35 år

Facit: 17–0–1: Vann EM-titeln i sin nionde proffsmatch 2012, gjorde ett lyckat titelförsvar två år senare och vann en historisk VM-titel i april 2015 via domarpoäng mot Natalia Vanesa del Valle Aguirre. Försvarade titeln i mars mot Dahiana Santana.

WBO

Ramona Kühne, Tyskland, 36 år

Facit: 25–1. Vann sin första VM-titel redan 2007 – har varit världsmästare i tre olika viktklasser. Led sin enda förlust 2010 och blev av med sina titlar. Vann sin WBO-titel i superfjädervikt samma år och har vunnit tio matcher sedan dess.

IBF

Anahí Esther Sánchez, Argentina, 25 år

Facit: 14–0. Vann bland annat över Santana, som Wahlström slog i VM-titelmatchen, i fjärderviktsklassen innan hon den 19 mars vann titeln superfjädervikt. Försvarade sin titel med nöd och näppe förra helgen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00