Wahlström inför titelfajten: "Jag är starkare"

Titelmatch. Dahiana Santana och Eva Wahlström kunde ännu le tillsammans framför kamerorna. I morgon blir det mindre mys. Bild: Vesa Moilanen

Eva Wahlström ser fram emot sitt livs tuffaste match: – Jag har drömt om få ta jättetuffa matcher, säger hon.

Eva Wahlström dansar runt i den välbekanta ringen i Sockenbacka. De dova smällarna ekar i gymmet när hon hamrar mittsarna med snabba, explosiva slag.

Efter slagserierna sprider sig ett brett leende över hennes ansikte. Wahlström: i strålande form.

– Förberedelserna har gått superbra. Jag har varit borta hela våren från skolan och kört hårda träningar två gånger om dagen. Nu återstår bara att bli av med 1,5 kilo, säger hon glatt.

Efter Wahlström kliver följande boxare in i ringen framför kamerorna. Dahiana Santana – före detta världsmästare i IBF- och WBA-förbunden – är Wahlströms nästa motståndare i titelfajten i Esbo i helgen.

– Hon är den bästa motståndaren jag mött hittills, säger Wahlström.

– Hon är snabb, teknisk och erfaren – hon har lika många knockout som jag har matcher. Hon verkar väldigt självsäker.

Santana från Dominikanska republiken har gått 42 proffsmatcher och vunnit 14 av dem på knockout. Hon har gått tretton titelfajter och vunnit nio av dem. Eva Wahlström har gått 17 proffsmatcher – men är fortfarande obesegrad.

– Jag har drömt om att få ta hårda, jättetuffa matcher. Så jag får känna dom tuffa matcherna och komma ihåg senare attt jag faktiskt tagit tuffa matcher, säger Wahlström.

Det är snart ett år sedan Wahlström skrev historia då hon erövrade WBC-förbundets VM-bälte i superfjädervikt. Matchen mot Santana blir den första gången hon försvarar sin titel.

– Det här är en stor risk. Det är inte alls säkert att jag kommer härifrån som vinnare. Men jag tänker inte hur det går, jag är bara fokuserad på matchen. Det blir tufft och roligt, säger hon.

Wahlström har förberett sig med fysikträning och sparring. Men hon undviker att fokusera alltför mycket på sin kommande motståndare.

– Då det blev klart vem jag möter kollade jag hennes stil och vad jag ska akta mig för. Men sedan har jag glömt henne, säger Wahlström.

– Vi har förstås kört in vissa grejer mer än vanligt i teknikträningarna. Hon finns alltid någonstans där i bakhuvudet.

Av sina 17 matcher har Wahlström vunnit 3 på knockout. I VM-titelmatchen mot Natalia Vanesa del Valle Aguirre vann hon med poäng.

– Jag blir tvungen att gå på hemskt aggressivt. Jag tror jag är lite större och starkare än hon. Jag försöker komma ganska nära för det är där hon gör mest misstag, säger Wahlström.

– Men inte för aggressivt. Det gäller att vara lugn, självsäker – och bestämd.

Fysiken är bara halva matchen. Boxning handlar mycket om skallen. Wahlström träffar en mental tränare en gång i veckan och jobbar med olika mentala övningar.

– Vi har gått igenom hur det ska kännas under matchen och hur det kan kännas i olika situationer. Jag tror att alla som ska utföra stora saker är nervösa, säger Wahlström.

– Spänningen är en kompis. Om jag är nervös vet jag att det är därför att jag blir starkare igen.

VM-titeln var viktig för Wahlströms karriär. Hon kan närma sig den här matchen betydligt mera avslappnad och lugn.

– Om jag får hålla bältet har jag möjlighet att ta flera. Om jag förlorar går jag uppåt en viktklass och börjar därifrån igen. Det här (59 kilo) är en lite för låg viktklass för mig, säger Wahlström, 35.

– Jag vill hålla mig frisk några år till och ta hårda matcher. Jag vill överhuvudtaget lyfta kvinnoboxning, visa hur tufft det kan vara och visa att kvinnor kan vara tekniska och bra boxare.

Samma kväll som Wahlström försvarar sitt VM-bälte förvarar Edis Tatli sin EM-titel mot britten Kevin Mitchell. En seger skulle kunna öppna dörrar till en VM-match.

Metro Areena Fight Night i Metroarenan 18.3.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03