Wahlroos rasar på inkomsttoppen – beskattas nu i Sverige

Björn Wahlroos. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Där finansmannen Björn Wahlroos var på sjunde plats på skattelistan året innan, har han i år halkat ned betydligt. Finland har förlorat en av sina främsta skattebetalare till Sverige.

När skatteuppgifterna publicerades i fjol fanns Björn Wahlroos på sjunde plats på listan, med sina 22 miljoner euro i beskattningsbara inkomster 2016. 2017 hade han däremot bara 260 000 euro i löneinkomster i Finland. På dem betalade han 53 procent i skatt.

Orsaken är Wahlroos flytt till Sverige. Största delen av hans kapitalinkomster beskattas nu i Sverige. Enligt Dagens industri betalade han där motsvarande 10,5 miljoner euro i skatt åren 2014–2017. 2016 betalade Wahlroos 7,7 miljoner i skatt i Finland.

Björn Wahlroos är styrelseordförande i Sampo, UPM och Nordea – banken som gjort en motsatt migration än sin ordförande och flyttat sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Nordea i sin tur betalade 175 miljoner euro i samfundsskatt i Finland i fjol, meddelar bankkoncernen.

Björn Wahlroos flyttade till Sverige 2014. Redan 2010 sade han till tidskriften Forum för ekonomi och teknik att en förmögen familj som funderar på arvsarrangemang gör klokt i att bosätta sig i Stockholm.

Efter sin flytt bekräftade Wahlroos i en intervju för Helsingin Sanomat att orsaken är den finländska beskattningen. I Sverige finns ingen gåvo- eller arvsskatt.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning