Wadarapport: Rysk dopning mörkades systematiskt i Sotji-OS

Bild: Sergei Gapon

Världsantidopningsbyrån Wada kräver att Ryssland ska stängas av från alla internationella tävlingar. Det skulle innebära att alla ryska idrottare också skulle portas från OS i Rio de Janeiro.

Internationella olympiska kommittén uppger att man eventuellt kan besluta om nya sanktioner redan i morgon.

Rysk dopning mörkades systematiskt i Sotji-OS 2014, uppger Wada i en rapport som publicerades i dag. Enligt Wada hade verksamheten ryska statens stöd.

Enligt rapporten skyddade dopningslaboratoriet i Moskva ryska dopade idrottare från att åka fast. Verksamheten var statsstödd. Under vinter-OS 2014 bytte dopningslaboratoriet i Sotji ut prover så att ryska dopade idrottare kunde delta i spelen.

Mörkandet av rysk dopning leddes av Rysslands idrottsministerium. Säkerhetstjänsten FSB och ryska antidopningsbyrån Rusada hade en aktiv roll i verksamheten.

Rapporten har sammanställts av en oberoende forskargrupp som letts av kanadensiska professorn Richard McLaren. McLaren säger att det är omöjligt att ryska idrottsministern Vitalij Mutko skulle ha varit ovetande om dopningsmörkandet.

Det fanns från tidigare misstankar om statsstödd dopning, något som stöds av uttalanden gjorda av Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva.

Rodtjenkov hävdar att han försåg dussintals idrottare, däribland 15 medaljörer, med otillåtna substanser inför vinter-OS i Sotji. Och att han har hjälpt till att sopa undan spåren. Rodtjenkov säger också att det förekom rysk massdopning inför OS i London 2012, i friidrotts-VM i Moskva året därpå och inför fjolårets sim-VM i Kazan.

Sedan tidigare har det internationella friidrottsförbundet (IAAF) tagit beslutet att stänga ute ryska friidrottare.

Antidopningsmyndigheterna i USA och Kanada har krävt att Ryssland helt och hållet ska stängas av från OS i Rio de Janeiro. Ryska friidrottare har redan tidigare stängts av från OS. 

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning om de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att porta ryska friidrottare från OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

IOK:s ordförande Thomas Bach reagerar starkt och meddelar att han har kallat till ett telefonmöte dagen därpå för att ta upp frågor om sanktioner gentemot både idrottare och organisationer som ägnat sig åt dopning. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning