Vuxna män köper sex av ungdomar i Helsingfors

Bild: Mostphotos

Tonårsprostitution är ett bekant fenomen för dem som arbetar med ungdomar i Helsingfors, skriver Helsingin Sanomat. Tidningen har intervjuat många yrkesgrupper som arbetar med tonåringar.

– Ungdomar möts hela tiden av sexköpsförsök, säger organisationen Exits verksamhetsledare Anna Nuotio.

Exit är en organisation som bland annat arbetar förebyggande mot att unga behandlas illa sexuellt. Kriminalkommissarie Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingforspolisen säger att personer försöker köpa sex på nätet av barn så unga som tio år och uppåt.

HS skriver att största delen av sexköparna är vuxna män.

Också på gatorna

På gatorna försöker köparna köpa sex av minderåriga i områden där ungdomar brukar samlas. Polisen får ofta tips om sexhandel på gatorna av till exempel väktare, säger kriminalöverkommissarie Jari Koski till Helsingin Sanomat.

Att köpa eller försöka köpa sex av en person under 18 år är ett brott.

Enligt Helsingin Sanomat sker prostitutionen inte alltid med pengar, utan tonåringarna kan också sälja sex för till exempel rusmedel, varor, någonstans att sova eller andra tjänster. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning