Vuxna hänger inte med då nätmobbningen sprids till nya plattformer

Bild: Mostphotos

Traditionell mobbning ansikte mot ansikte är fortfarande det största mobbningsproblemet i skolorna, men även nätmobbningen ökar. Det uppger Christina Salmivalli som leder antimobbningsprojektet Kiva Skola.

– Det verkar som om nätmobbning fortsättningsvis förekommer och kanske är lite på uppgång om man ser på bara de senaste åren. Men i förhållande till andra mobbningsformer är den ganska liten, säger Christina Salmivalli.

2–5 procent av de grundskoleelever som svarade på en enkät uppgav att de blivit mobbade på nätet. Salmivalli uppger att nätmobbningen i allmänhet kommer in i bilden efter att ett barn mobbats på andra sätt.

– Om ett barn mobbas på nätet är det mycket sannolikt att även annan mobbning förekommit, säger Salmivalli.

Sociala medier är en vanlig plattform för mobbning.

– Nätmobbningen förändras i takt med att det uppstår nya sociala medier. Vuxna har svårt att hänga med då, säger Salmivalli.

Hon tycker att nätmobbning i grunden är samma mobbning som alltid förekommit.

– Man gör narr av någon i grupp, stänger ute ur gruppen och sprider påhittade eller verkliga historier som förstör den andras rykte, räknar Salmivalli upp.

Kiva Skola är ett åtgärdsprogram som skapats på Åbo universitet och som har blivit en exportprodukt. Enkäter har genomförts sedan 2009 och de som deltar i programmet får bland annat spela datorspel som handlar om mobbning.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08