Isländsk vulkan har vaknat efter 900 år – 40 kilometer från Reykjavik

Stillbild från ett videoklipp som den lokala kustbevakningen spelat in. Bild: Lehtikuva-AFP-Isländska kustbevakningen Guard

Lava färgade natthimlen röd sedan en vulkan sydväst om Islands huvudstad Reykjavik fått ett utbrott. Vulkansystemet har slumrat i över 900 år – och myndigheterna håller nu ett vaksamt öga på nivåerna av giftig gas i luften.

– Jag kan se den glödande röda himlen från mitt fönster, sade Rannveig Gudmundsdottir, bosatt i Grindavík omkring åtta kilometer från vulkanutbrottet, till nyhetsbyrån Reuters.

De senaste veckorna har över 50 000 skalv registrerats på Island – en tydlig signal om att något har varit i görningen. Och på fredagskvällen inträffade så ett utbrott i vulkansystemet Krysuvik på Reykjaneshalvön, omkring fyrtio kilometer sydväst om huvudstaden Reykjavik och i närheten av den berömda Blå Lagunen.

Bubblande lava vällde fram ur en spricka i marken vid Fagradalsfjall och den fortsatte att flöda på lördagen.

Krysuvik saknar en central vulkan och systemet har varit inaktivt de senaste 900 åren. Det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes inträffade år 1240, enligt den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

Omständigheterna uppges dock vara bästa möjliga. Enligt IMO utgör vulkanutbrottet inget allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller invånarna i kuststaden Grindavík som är närmsta bebodda område.

– Det här är bara ett litet effusivt utbrott, säger geologen Sigmundur Einarsson till tidningen Morgunbladid.

Himlen färgas röd vid vulkanutbrottet i Island. Bild: Hildur Hlín Jonsdottir/TT-AP

Minskad aktivitet

"I nuläget betraktas utbrottet som litet och den vulkaniska aktiviteten har minskat något sedan i går kväll" skriver IMO i ett uttalande tidigt på lördagseftermiddagen.

Området närmast vulkansystemet är obebott och har spärrats av för nyfikna. Direkt efter utbrottet uppmanades boende öster om Krysuvik har att stänga fönster och hålla sig inomhus i händelse av att svaveloxid som bildats vid utbrottet sprids med vinden.

"I nuläget väntas inte gasutsläppen orsaka särskilt mycket obehag för människor förutom nära utbrottets källa" uppger IMO och framhåller att nivåerna kommer att övervakas noga.

Det är oklart hur länge vulkanutbrottet kommer att pågå. Det senaste som skakade Reykjaneshalvön varade i omkring 30 år.

Tätt med vulkaner

Island har 32 vulkansystem som anses vara aktiva, enligt nyhetsbyrån AFP. Det är det högsta antalet i Europa och landet drabbas i genomsnitt av ett utbrott vart femte år.

Det senaste skedde vid vulkansystemet Bardarbunga i ett obebott område på den centrala delen av Island. Utbrottet varade i ett halvår – från augusti 2014 till februari 2015 – och orsakade inga större störningar.

Men när vulkanen Eyjafjallajökull fick utbrott våren 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte omkring tio miljoner passagerare.

Lavan flödar omkring fyra mil sydväst om Reykjavik. Bild: TT-AFP-Isländska kustbevakningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning