Vulkanutbrott i Indonesien – aska sprutar upp

Vulkanen Soputan spyr ur sig vulkanaska under ett tidigare utbrott, i juli 2011. Bild: TT-AP/Grace Wakary

Vulkanen Soputan i centrala Indonesien spyr ur sig pelare av aska över 7 000 meter upp i luften, rapporterar nyhetsbyrån AP på Twitter.

Sedan vulkanen fått två utbrott under söndagsmorgonen uppmanar myndigheterna lokalbor att hålla sig undan då lava inom kort väntas börja strömma ner för sidorna. De varnas också för att lava kan komma att flyta in i näraliggande floder och för askregn.

Den 1 784 meter höga Soputan är en av Indonesiens över 120 aktiva vulkaner. Önationen drabbas regelbundet av både vulkanutbrott och jordbävningar på grund av sitt läge vid Eldringen, ett område med hög seismisk aktivitet.

Under söndagen inträffade ett skalv med magnituden 6,2 runt 170 kilometer sydväst om staden Jayapura i östra Indonesien. Ingen tsunamivarning har utfärdats.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning