Vulkanutbrott i Indonesien – aska sprutar upp

Vulkanen Soputan spyr ur sig vulkanaska under ett tidigare utbrott, i juli 2011. Bild: TT-AP/Grace Wakary

Vulkanen Soputan i centrala Indonesien spyr ur sig pelare av aska över 7 000 meter upp i luften, rapporterar nyhetsbyrån AP på Twitter.

Sedan vulkanen fått två utbrott under söndagsmorgonen uppmanar myndigheterna lokalbor att hålla sig undan då lava inom kort väntas börja strömma ner för sidorna. De varnas också för att lava kan komma att flyta in i näraliggande floder och för askregn.

Den 1 784 meter höga Soputan är en av Indonesiens över 120 aktiva vulkaner. Önationen drabbas regelbundet av både vulkanutbrott och jordbävningar på grund av sitt läge vid Eldringen, ett område med hög seismisk aktivitet.

Under söndagen inträffade ett skalv med magnituden 6,2 runt 170 kilometer sydväst om staden Jayapura i östra Indonesien. Ingen tsunamivarning har utfärdats.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46