Vulkan krympte rejält – 200 meter lägre efter utbrott

Anak Krakatoa fortsätter att spy ut aska. Bild: AP-TT/Fauzy Chaniago

Den vulkan som orsakade förra veckans dödliga tsunami i Indonesien har tappat två tredjedelar av sin höjd.Aktiviteten är fortfarande hög i vulkanen.

Utbrottet i vulkanen Anak Krakatoa orsakade förra helgen en tsunami som tog hundratals människoliv. Vågorna bildades när en större del av kratern kollapsade och gled ner i havet.

Indonesiens vulkanmyndighet har gjort bedömningen att Anak Krakatoa minskat i höjd rejält – från 338 meter till 110 meter. Vulkanen uppskattas ha förlorat mellan 150 och 180 miljoner kubikmeter material i form av klippblock, stenar och aska som rasat ner i havet.

– Anak Krakatoa är mycket mindre nu, säger Wawan Irawan vid vulkanmyndigheten.

En två kvadratkilometer stor del av vulkanön har försvunnit ner i havet, visar före- och efterbilder som tagits via satellit av Japans rymdmyndighet.

Efter ett enormt utbrott 1883 där minst 36 000 människor miste livet försvann stora delar av vulkanen Krakatoa ner i havet. Därefter reste sig en ny vulkanö ur havet omkring 1928. Den fick namnet Anak Krakatoa, som betyder Krakatoas barn.

Över 400 personer omkom i tsunamin förra helgen, och tusentals personer skadades. Nära 1 300 bostäder förstördes när vågorna slog in över kusten på västra Java och södra Sumatra.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39