VTT:s Antti Vasara till Yle: EU-stödpaketet måste riktas till innovationer

Investeringar i forskning och utveckling har minskat under en längre tid, säger VTT:s vd Antti Vasara till Yle. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Investeringar i forskning och utveckling har minskat under en längre tid, säger VTT:s vd Antti Vasara till Yle.

EU har beslutat att låna 750 miljarder euro för att ge bidrag och lån till medlemsländerna för att stimulera ekonomin ur coronakrisen. Drygt två miljarder euro förväntas riktas till Finland.

Det viktiga är att stödpengarna riktas till innovationer och förnyelse, säger Antti Vasara, vd för Teknologiska forskningscentralen VTT, i Yles program Morgonettan på lördagsförmiddagen.

– Hela vår välfärd bygger att vi har lyckats höja produktiviteten och det kan vi endast göra genom innovationer. Det är en utveckling som vi måste stödja, säger Vasara till Yle.

Enligt Vasara har investeringarna i forskning och utveckling minskat kontinuerligt i Finland på lång sikt.

– Den här trenden måste vändas. Det behövs både offentliga och privata investeringar, inte antingen eller.

Framför allt anser Vasara att det lönar sig att investera i branscher som ser ut att ha en lovande framtid, han nämner kvantteknik och bioteknik som exempel på starka branscher i Finland.

– Finland har gynnats av en allt mer global handel. Härifrån går det lika bra att slå igenom på den globala marknaden som från vilken annan plats som helst.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning