VTT satsar 13 miljoner på miljövänlig sjöfart

Viking Lines hybridfartyg Viking Grace förlitar sig på naturgas och rotorsegel. Nu vill Teknologiska forskningscentralen VTT främja fler motsvarande lösningar i den finska sjöfarten. Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Teknologiska forskningscentralen VTT satsar 13 miljoner euro på att utveckla den finska sjöfarten. Nu ska fartygen bli energieffektiva och utsläppssnåla, bedyrar ett konsortium som koordineras av VTT.

Det så kallade Intens-projektet går ut på att reducera utsläppen och främja digitaliseringen i sjöfarten. Intens-konsortiet består av 14 ledande företag och fyra högskolor som är verksamma inom sjöfarten i Finland. Bland projektets aktörer finns Wärstilä, Vasa universitet och Åbo Akademi. VTT koordinerar projektet som har en budget på 13 miljoner euro. Business Finland står för 5,6 miljoner euro av kostnaderna.

Bakgrunden till projektet är Internationella sjöfartsorganisationen IMO:s beslut som förutsätter att sjöfarten reducerar koldioxidutsläppen med 50 procent före 2050.

– En optimering av fartygens funktioner ger de bästa möjligheterna att reducera sjöfartens utsläpp på kort sikt, säger utvecklingschef Pekka Pakkanen på Napa Shipping Solutions i ett pressmeddelande.

Enligt VTT är det viktigt att satsa på energieffektivisering med hjälp av en förbättrad automatisering av tekniken ombord på fartygen. De tekniska lösningarna kan öppna dörrarna för nya affärsmöjligheter, uppger VTT.

– Vi tror att det här projektet är ett viktigt steg mot lösningar som främjar smarta ekosystem i sjöfartsbranschen, säger Wärtsiläs utvecklingschef Sebastiaan Bleuanus.

Läs också:

Sjöfarten lovar halvera utsläppen – stort men otillräckligt framsteg

Bakgrund

De här aktörerna deltar i Intens-projektet

Wärtsilä Finland Oy

NAPA Oy

Meyer Turku Oy

Dinex Ecocat Oy

Deltamarin Oy

Vahterus Oy

Protacon Technologies Oy

Parker Hannifin Oy

JTK Power Oy

3D Studio Blomberg Ab

Jeppo Biogas Ab

Visorc Oy

Tallink Silja Oy

NLC Ferry Ab Oy

Aalto-universitetet

Villmanstrands tekniska universitet

Vasa universitet

Åbo Akademi

VTT

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46