Vrieling lyckades i grevens tid – Jyläs fortsatte med den fina formen

Nederländsk vinnare. Jur Vrieling med hästen Glasgow v. Merelsnest tog hem segern på World Cup-deltävlingen i banhoppning. Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Den sista dagen av Helsinki International Horse Show bjöd på spännande tävlingar och fina finländska prestationer. Kvällens största vinnare var nederländska Jur Vrieling som tog hem segern på banhoppningens World Cup-deltävling.

En publik på 7800 personer fick åskåda en oerhört spännande banhoppningstävling i Helsingfors ishall på en bana som inte var enkel för någon av ryttarna. World Cup deltävlingens seger gick till nederländska Jur Vrieling efter en dramatisk omhoppningsrunda. Ekipaget Vrieling med hästen VDL Glasgow v. Merelsnest stod sist i tur i omhoppningen och lyckades ta hem förstaplatsen med en felfri prestation som var en och en halv sekund snabbare än tvåan, svenska Henrik von Eckermanns, resultat.

– Henrik sade till mig innan min tur att i de tre sista hindren gäller det bara att ånga på och det gjorde jag. Men då jag kom till det sista hindret kunde jag bara hoppas på att hästen klarar av hoppet, kommenterar Vrieling de avgörande skedena.

Vrieling är en erfaren ryttare med bland annat OS-silver i lagtävling på meritlistan, men var ändå överraskad av hingstens bedrift.

– Han hade en mycket bra mentalitet i dag. Det är klart en stortävlingshäst, möjligtvis den bästa jag någonsin haft.

Den enda finländska ryttaren som deltog i World Cup-deltävlingen var Juulia Jyläs, som tyvärr inte klarade sig till omhoppningen. Hon red hästen Courage T Z för första gången i en stortävling och duon fällde två bommar.

– Då jag såg banan funderade jag om det var rätt beslut att rida Courage då hon fortfarande är ung och oerfaren. Men hon var fantastisk! Misstagen var små och hon visade för alla att hon definitivt är redo för att tävla på denna nivå, säger Jyläs som slutligen kom på 21:a plats.

Jyläs berättar att målet i Helsingfors var att nappa åt sig poäng för att kvala till World Cupens final, men tävlingen fungerade även som ett bra tillfälle för att öva in basnivån på prestationen.

– Detta var viktigt med tanke på framtiden och förberedelserna för en VM-plats i år eller nästa år.

Sverige bättre i landskampen

En mer lättsam del av dagen var dressyrens knockout-tävling, där ekipagen duellerade en mot en. Två finländska ryttare, Maria Pyykönen och Mia von Schantz, och två svenska ryttare, Per Duvefelt och Jeanna Högberg, deltog i den publikvänliga grenen i snäppet mer prålig klädsel. Finland 100 -temat syntes i klädseln och prydnaderna hos både ryttarna och hästarna.

Segern gick till Högberg med hästen Duendecillo P efter en jämn final mot Pyykönen och hästen Zelle.

– Jag tror det mest handlade om att ha roligt, men självklart tror jag också att den finländska flaggan och de rosa bootsen hjälpte, svarar Högberg på frågan om klädseln spelade roll i tävlingen.

Högberg stod verkligen för en show och höll publiken med i tävlingen genom hela prestationen. Även hästen gillade knockouten, menar hon.

– Han gillar att visa upp sig. Han hade en massa kul, men var ändå lugn, berättar Högberg.

Raiskio och Holm nationella segrare

Under den avslutande dagen tävlades det också i nationella finaler, där segrarna gick till Nita Raiskio med hästen Dolanda i banhoppningens 140 centimeters klass och till Pauliina Holm med hästen LRK Beckham i 125 centimeters klass.

I den internationella 140 centimeters klassen på tid ockuperade finländarna tre placeringar bland de sex bästa. Juulia Jyläs tog en fin andraplats, Emma Tallberg en fjärdeplats och Susanna Granroth en sjätteplats. Segern gick till franska ryttaren Olivier Robert med hästen Fleur de Lune.

– Jag kom inte ihåg att jag klarar av att rida så fort, säger Jyläs skrattandes om prestationen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03