VR uppmanar resenärer att göra prisjämförelser – samma biljett kan ha olika priser

VR:s nya biljettautomater står under ett vitt partytält på Helsingfors järnvägsstation. Bild: Catariina Salo/SPT

Olika priser på samma biljetter beroende på var du köper den; det är något som tågresenärer märkt efter att VR lanserade sin nya biljettapplikation i våras. Från bolagets sida säger man att det handlar om synkronisering.

VR meddelade i juli att allt fler åker tåg inom landet. Under juni hade passagerarmängden stigit med tretton procent jämfört med samma tid i fjol. VR:s försäljnings- och kundrelationsdirektör Salla Ketola vågar ändå inte påstå att tågtrafiken skulle ta över andelar av flygtrafiken till förmån för klimatet.

– Allt resande ökar, också Finnair har ökat mängden passagerare. Däremot tror jag att folk som reser inrikes gärna väljer tåg.

VR är mitt uppe i en digital storförändring. Ketola säger att bolagets digitala arkitektur legat efter i utvecklingen och nu görs ett enormt jobb för att få tjänsterna tidsenliga.

– Vi förnyar de digitala tjänsterna under ett par års tid. Det kommer att förekomma parallella tjänster under en tid, eftersom det är mest kundvänligt. På så sätt får vi respons av användarna samtidigt som vi utvecklar tjänsten.

För tillfället utvecklas en ny biljettapplikation och biljettförsäljningsautomaterna på alla stationer ska bytas ut. Hela projektet kommer förhoppningsvis att ros i hamn under nästa år.

Olika priser i tjänsterna

Efter att den nya applikationen för smarttelefoner släpptes i våras har resenärer förundrat sig över att samma tågresa kan kosta olika mycket beroende på om den köps via den nya applikationen, den gamla applikationen eller nätbutiken på VR:s sajt. Ketola förklarar det som ett synkroniseringsproblem.

VR:s försäljnings- och kundrelationsdirektör Salla Ketola säger att det inte är ändamålsenligt att lansera en digital tjänst först när den är helt färdig. Bild: VR

– De nya tjänsterna kommunicerar direkt med biljettlagret, medan de gamla tjänsterna hämtar sin information från ett annat ställe.

De billigare sparbiljetterna som VR introducerade för några år sedan kan alltså ta slut i den ena tjänsten medan det fortfarande finns sparbiljetter kvar i en annan tjänst. Ketola säger att det handlar om en teknisk förnyelse, inte om någon prissättningspolitik.

– Ska man köpa biljetter till Lappland åt hela familjen rekommenderar jag att man går in på nätbutiken i stället för att köpa i applikationen. Man kan också jämföra priserna i de olika tjänsterna, att göra prisjämförelser drabbar inte oss.

Ketola hoppas ändå att så många som möjligt laddar ner den nya applikationen och ger bolaget respons om vad som fungerar och inte fungerar.

– Överlag har vi fått in mycket god respons, men det är klart att många väntar sig att alla tjänster ska finnas tillgängliga i applikationen. Nu går det till exempel inte att byta upp sig till en biljett i extra-klassen och det finns bara enkelbiljetter där. Jag förstår förargelsen om man inte får det man vill ha.

Tilläggstjänster kommer att lanseras efter hand som de blir färdiga. Den goda responsen handlar främst om att applikationen är mer användarvänlig och intuitiv än de äldre biljettjänsterna.

Ketola poängterar att det egentligen aldrig är ändamålsenligt att släppa en digital tjänst först när den är helt färdig.

– Då lyssnar man inte på kunden och eventuellt utvecklar man helt fel saker. Den här förnyelsen är en lång vandring, men jag har förbundit mig till den.

Eija Somervuori använder VR:s nya automater för att köpa biljetter till närtågen. Hon tycker automaterna fungerar bättre än de gamla och är speciellt nöjd över att kunna betala med bankkortets närbetalningsfunktion. Bild: Catariina Salo/SPT

Ny typ av biljett snart möjlig

För tillfället kan man köpa sin tågbiljett i en ny eller en gammal applikation, på webben, i alla R-kiosker i landet, på stationer med biljettförsäljning och genom att ringa kundtjänsten. Ketola säger att bolaget inser att det finns personer utan vare sig smarttelefon och internet.

– Det är inte en stor kundgrupp, men den finns. För personer som vill ha personlig service rekommenderar jag att gå till en R-kiosk för att köpa sin tågbiljett.

En tjänst som Ketola själv hoppas att VR snart ska utveckla är en så kallad flexbiljett.

– Det nuvarande systemet reserverar en sittplats på tåget för hela tågsträckan, trots att den bara skulle vara upptagen en viss del av resan. På det viset är systemet hemskt stelt.

En flexbiljett skulle göra det möjligt att köpa sittplats till ett till synes fullt tåg, där resenären skulle byta plats enligt vilken sittplats som är ledig under olika delar av resan.

– För oss vore det bara till fördel. Jag vågar säga att vi får ett sådant system ordnat inom de närmaste åren, säger Ketola.

VR ska förnya alla sina biljettautomater så småningom. På Helsingfors järnvägsstation står fyra nya automater. Bild: Catariina Salo/SPT

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning