Voutilainen ser en ljusare handbollsframtid

Debut. Ellen Voutilainen ser fram emot att få göra landslagsdebut i helgen då Finland möter Estland i en dubbellandskamp.Bild: Lina Enlund

17-åriga Ellen Voutilainen gör landslagsdebut i helgen – och vill att Finland ska spela EM-slutspel inom en överskådlig framtid.

Handbollslandslaget gör något av en omstart den här säsongen efter att man misslyckats med att ta sig vidare från EM-förkvalet i somras. Den här säsongen ska laget träna, spela träningsmatcher och lägga grunden för något nytt.

Samtidigt som laget, under Tommy Suoraniemis ledning, hittar sin form och bästa tänkbara sätt att fungera tillsammans har en del yngre förmågor tagit steget in i truppen. Och flera knackar redan på dörren.

17-åriga Ellen Voutilainen hör till de största talangerna inom damhandbollen i Finland och hon har den här veckan deltagit i sitt första landslagsläger – i helgen gör hon debut då landslaget möter Estland i en dubbellandskamp.

Voutilainen lämnade Sjundeå IF och Finland efter förra säsongen. Då hade hon redan hunnit med det mesta i den inhemska serien. Hon hade en stor roll i SIF, hon slutade fyra i skytteligan och hon hade nått en hög inhemsk nivå i sitt spel.

– Efter förra säsongen kändes det att jag var redo att ta följande steg. Jag hade talat och funderat på Sverige redan en tid och nu var jag tillräckligt mogen och kände att jag kan ta hand om mig själv och mitt liv, säger Voutilainen.

– Jag ville bredda mina handbollskunskaper. I Finland mötte vi samma lag hela tiden och jag kände till motståndarna mycket väl visste precis hur spelarna jag möter spelar.

Voutilainen testspelade för Skuru IK både under och efter förra säsongen och i augusti flyttade hon till Stockholm. Förutom det nya landet och handboll i en ny klubb har hon fått lära sig att leva livet i eget hem.

– Det är en stor förändring för mig med mycket nytt ansvar. Jag lagar mat, städar och tvättar kläder. Det är väldigt lärorikt för mig och jag känner att jag lär mig mycket hela tiden, säger hon.

– Det är inte bara som spelare jag växer i Sverige utan också som person.

Nivån på handbollen är som bekant väldigt mycket högre i Sverige än i den inhemska ligan. Voutilainen spelar med Nacka HK:s damjuniorer i division 1, en serie där hon får spela med jämnåriga med samma ambitioner och mål – att ta steget upp till Skurus damlag.

– Det är hela tiden en hård kamp om speltid och spelplatser och man kan inte ta det lugnt och köra för halvfart vid något skede. Det gäller att ge hundra procent hela tiden, säger hon.

Voutilainen är nöjd över att hon fått relativt stort ansvar i sin nya klubb och hon spelar 40–50 minuter varje match.

– Det är inte helt enkelt att komma in i ett nytt lag men jag tycker jag lyckats bra med det. Jag får mycket ansvar i försvaret och också framåt och det känns som om jag kommit bra in i spelet.

I Nacka spelar Voutilainen i regel en match i veckan. Spelartruppen är bredare och i Sverige satsar man mera på både grenträning och den fysiska delen.

– I Finland är ett av problemen att juniorerna lyfts upp för att spela med äldre i ett för tidigt skede. Damspelare slutar tidigare än i Sverige och då behövs det spelare som ska fylla på truppen. Det är bra då man får hårda matcher redan i ung ålder men inte så bra då man inte alltid hinner utvecklas i lugn takt, säger Voutilainen.

Hon vet vad hon talar om. Vuotilainen gjorde damlagsdebut som 15-åring och hennes roll växte explosionsartat under de två säsongerna i SIF. Hon fick spela så mycket hon orkade men någon större kamp om att få spela behövde hon inte gå.

I Sverige är varje träningspass däremot en chans att ta en fördel och konkurrera med sina lagkamrater. Intensiteten är hög och varje spelare fokuserar för fullt i varje moment för att vara så bra som möjligt och utvecklas hela tiden.

– Jag har inte varit i Sverige så lång tid men tycker att jag blivit mer mångsidig under tiden där. Jag har bättre lärt att välja rätt lägen och fått ett större lugn i mitt spel, säger hon.

Och står hon för ett misstag på planen är det betydligt mer kostsamt än det brukade vara i den inhemska ligan.

– I Sverige kontrar motståndarna direkt om man missar i anfallet, säger hon.

Hur framtiden ser ut vet Voutilainen inte för tillfället. Hon vet att hon går i andra årskursen i gymnasiet och spelar handboll i Sverige den här säsongen. Efter det säger hon att alla dörrar är öppna. En fortsättning i Stockholm är möjlig men hon utesluter inte heller att hon skulle kunna återvända hem till Finland.

– I framtiden vill jag spela i Elitserien, eventuellt i norska eller danska ligan och det skulle vara fint att spela Challenge Cup. Eller varför inte Champions League, säger hon.

– Och det skulle vara fint att lyfta landslaget och få vara med om att spela i ett EM-slutspel.

Voutilainen vet att landslaget är inne i en intressant fas där många unga spelare knackar på dörren medan det samtidigt också finns en hel del rutin i truppen.

– Det är bra att det finns äldre i laget som kan vägleda oss yngre och hjälpa oss komma in i truppen. Jag tycker det känts bra här under veckan och att det varit lätt att komma med trots att jag inte kände så många i laget från förr, säger hon.

– Man känner att alla här vill satsa och höja kvaliteten. Man märker också på träningarna att vi är många unga som vill in i laget och utvecklas. Det ger också de äldre spelarna energi.

Under den här säsongen ska landslaget träna och hitta ett bra samspel och att Voutilainen, Ingrid Degerth och Emma Aarnio kommer med i truppen är ett viktigt steg med tanke på framtiden.

– Vi måste klara av att spela ihop oss och sedan ta oss vidare från ett förkval så att vi får spela riktigt kval, funderar Voutilainen.

– Jag tycker läget ser väldigt lovande ut för tillfället och om fem till tio år ska vi kunna klara ett kval och ta oss till EM.

Fakta

Landslaget

Damlandslaget håller säsongens första läger den här veckan. Laget var i Kisakallio i Lojo måndag–torsdag och är i Tallinn fredag–söndag.

Laget

Linnéa Back, OV Helsingborg HK (Sverige), Suvi Erhovaara, KyIF, Wilhelmina Wolff, GrIFK, Ingrid Degerth, KyIF, Jessika Gammals, Dicken, Martina Genberg, Dicken, Johanna Hilli, HIFK, Inka Jäntti, HIFK, Lotta Kulju, IF Hellton Karlstad (Sverige), Anna Lindahl, Dicken, Anna Lindholm, Dicken, Anniina Nyholm, HIFK, Annika Näräkkä, Dicken, Alexandra Roos, Skara HF (Sverige), Tove Salokivi, Dicken, Ellen Voutilainen, Skuru IK (Sverige), Ida Väyrynen, AIK (Sverige), Malin Wilén, Kärra HF (Sverige).

Tränare: Tommy Suoraniemi.

Matcher:

Lördag kl. 18 Estland–Finland.

Söndag kl. 12 Estland–Finland.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00