Vonn tog brons i avskedsloppet

Lindsey Vonn avslutade karriären på bästa möjliga sätt. Bild: Lehtikuva-AFP/Fabrice Coffrini

Precis som Aksel Lund Svindal fick Lindsey Vonn ett drömavslut på den alpina karriären.Amerikanskan tog VM-brons i störtloppet i Åre inför ögonen på idolen Ingemar Stenmark.

– Det här är som ett guld för mig, säger Vonn.

Norrmannen Aksel Lund Svindal avslutade även han sin karriär med en VM-medalj i störtlopp, ett silver.

Slovenskan Ilka Stuhec försvarade sitt VM-guld från 2017 genom att vinna med 23 hundradelar före schweiziskan Corinne Suter och 49 före Vonn, som tog sin åttonde VM-medalj i karriären.

Och precis som i OS i fjol tog 34-åringen brons.

– Det här är som i OS, det är som ett guld för mig. Det var knappt att jag kom hit, min kropp håller knappt ihop, men i dag åkte jag med hela hjärtat, säger Vonn till SVT.

Kramkalas

Den amerikanska fartdrottningen fick ingen vidare start på VM då hon kraschade i super-G. Hon klarade sig dock undan med några blessyrer och var redo för störtloppet.

Vonn gick ut med startnummer tre och tog ledningen med tiden 1.02,23 i det kortade störtloppet. Hon vinkade länge till publiken i Åre och fick sedan en kram av Ingemar Stenmark, hennes idol som hon övertalade att komma till Åre för hennes sista lopp. Och som en hyllning till Stenmark hade Vonn gult och blått på tävlingsdräkten och hårsnoddarna.

– Jag kunde inte sluta krama honom. Han måste ha trott att jag var galen, för han är ju så blyg, säger Vonn.

Stenmark hyllade Vonn efteråt.

– Hon åkte jättebra, det var kul att hon fick avsluta så här. Hon har haft en bra karriär men att komma tillbaka efter så många skador, det är imponerande, säger Stenmark till SVT.

I många år jagade Vonn Stenmarks rekord i antal världscupsegrar, 86. De senaste årens alla skador satte dock stopp för att slå rekordet och hon stannade på 82.

Stenmark säger till SVT att han aldrig varit nervös för att Vonn skulle slå hans rekord eftersom rekord numera inte betyder något för honom.

– Det var kul när jag var aktiv, men det har jag lagt bakom mig sen länge. Och jämförelser mellan generationer och olika förutsättningar tycker jag inte betyder så mycket, till skillnad mot i friidrott där man kan mäta, säger Stenmark.

Född: 18 oktober 1984 i St Paul, Minnesota (34 år).

Främsta meriter:

VM (8 medaljer): guld i super-G och störtlopp 2009, silver i super-G och störtlopp 2007, silver i störtlopp 2011, brons i super-G 2015, brons i störtlopp 2019.

OS (3): guld i störtlopp 2010, brons i super-G 2010 och i störtlopp 2018.

Världscupen: debut 2000. Fyra totaltitlar (2008, 2009, 2010, 2012), 16 grentitlar (åtta störtlopp, fem super-G, tre kombination). 395 världscupstarter, varav 82 vinster och totalt 137 pallplatser.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning