Ursula von der Leyen är EU-kommissionens nya ordförande – som första kvinna någonsin

Tyska Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet under debatten om nomineringen av henne till posten som ny ordförande i EU-kommissionen. Bild: Frederick Florin/AFP-Lehtikuva

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommissionen.– Jag är så överväldigad, säger tyskan till EU-parlamentet i Strasbourg.

Efter 45 minuters rösträkning läste talman David Sassoli till sist upp resultatet vid 20.30-tiden finsk tid på tisdagskvällen.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster mot 327 och 22 nedlagda.

– Jag är så hedrad, så överväldigad. Er tillit till mig innebär tillit till Europa, ett Europa som är redo för framtiden i stället för att kämpa inbördes, säger Ursula von der Leyen i sitt tacktal i EU-parlamentet.

– Utmaningen gör mig ödmjuk. Det är ett stort ansvar. Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans, säger hon.

von der Leyen blir den första kvinnan på jobbet som EU-kommissionens ordförande.

Klimatlöften

På tisdagen gav von der Leyen rejäla löften om klimatet

– Jag vill att EU blir den första klimatneutrala kontinenten i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsammans, sade von der Leyen.

– Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag, sade tyskan.

På sin presskonferens efter omröstningen konstaterar von der Leyen att hon på kort tid vunnit stöd genom samtal med partigrupperna och att hon hoppas kunna fortsätta med det.

– Mitt arbete kommer att vara att samarbeta med de pro-europeiska partigrupperna för att hitta stabila majoriteter. Det är det viktigaste, säger hon.

Jämställt

von der Leyen är sjubarnsmor, mångfaldig tidigare minister och uppvuxen i Bryssel där hennes far var högt uppsatt EU-bas på 1950- och 60-talen.

Nu får hon återvända på allvar och kan genast ta tag i ett rejält rundringande bland EU:s stats- och regeringschefer för att få ihop sin kommission.

– Kort och gott: jag är född europé. Jag växte upp i Bryssel, jag kommer från en familj med EU-bakgrund. Jag har alltid velat komma tillbaka till EU-miljön, säger hon på sin presskonferens.

von der Leyen har lovat att ha en helt jämställd kommission och kommer att be medlemsländerna att föreslå både en man och en kvinna för henne att välja mellan.

Ett par tunga poster är ändå redan klara, bland annat nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager. Dessutom har spanske socialdemokraten Josep Borrell nominerats som ny utrikeschef i von der Leyens kommission.

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.

EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.

Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning