Volvo XC40 – en lyckad kompaktförpackning

När Volvo går in i den mindre SUV-klassen med omkring 4,4 meters längd är det med stil. Nya XC40 är en nätt bil i behändigt format som är lättkörd, stabil, hyfsat tyst och har goda innerutrymmen.

Bilen har en rejäl markfrigång på 21 cm som gör insteget lätt både fram och bak. Ett stort plus är att dörrarnas konstruktion håller tröskeln ren så att inte byxorna smutsas.

Överlag känns bilen både praktisk och luftig. Alla högtalare är till exempel integrerade i instrumentpanelen så att det dörrarna i stället har rejäla förvaringsfickor.

Det svarta fåret. Snygg, tidlös design – förutom dekorationsplåten av aluminium som sticker ut från harmonin. Kanske det å andra sidan är meningen. Bild: Bo Ingves

En löstagbar liten papperskorg i mittkonsolen är ett annat exempel på en simpel men kundvänlig detalj, något som är mera regel än undantag i den teknikfokuserade bilvärlden.

Rymlig

Det första man automatiskt fäster blicken på när man öppnar framdörren är i alla fall en dekorationsplåt av aluminium i dörrarna och ovanför handskfacket. Den känns ganska udda i den annars stilrena och sobra interiören, men som ägare vänjer man sig säkert.

Bilen har en lättavläst digital mätartavla som standard och en stor pekskärm som dominerar mitten av instrumentpanelen. Den är egentligen inte svåranvänd, men Volvos val att ta bort så gott som alla fysiska knappar, som till exempel för värme, och integrera dem i pekskärmen, är enligt min mening inte optimal.

För frampassagerarna är det gott om utrymme åt alla håll. Baktill är det luftigt över huvudena, och knäutrymmet räcker till också för lite längre passagerare. Framryggstödet har tyvärr en hård baksida som inte töjer för beniga knäskålar, men i gengäld är det mycket gott om utrymme för fötterna under framsätet.

XC40 har en markfrigång på 21 cm som gör insteget lätt. Ett stort plus är att dörrarnas konstruktion håller tröskeln ren. Bild: Bo Ingves

Rymligt. Litermässigt är bagageutrymmet inte väldigt men det är bra format och lättlastat. Bild: Bo Ingves

Bagageutrymmet känns rymligare än vad siffrorna anger och golvet blir helt plant när baksätena fälls ner. Det finns också ett rejält extra fack under golvet, tyvärr givetvis på bekostnad av reservdäcket. Å andra sidan tas utrymmet inte heller upp av en bashögtalare, den är i stället inbyggd under vindrutan så att den inte tar upp något extra utrymme på insidan i bilen.

Terrängtest i stadstrafik

Den först provkörda versionen var XC40 D4 AWD (190 hk) som överraskade med sitt ganska råa dieselljud på utsidan. Inne i bilen var motorljudet tack och lov dämpat förutom vid acceleration, då motorn hördes ljudligt in i kupén.

Kraften i dieselmotorn räckte bra till för bilen, som i alla fall fick betydligt mera sprutt med bensinmotorn T5 (247 hk) som också var klart tystare i accelerationerna.

Risken med en relativt kort och hög bil är att den blir hoppig och lutar obekvämt i kurvorna. Fast bilens fjädring var mera inriktad på komfort var den lika lättkörd i optimistisk motorvägshastighet, i 80 km/t på kurviga bergsvägar och i bökig storstadstrafik á la Barcelona. Här kan man väl tala om ett lyckat paket.

På väg tillbaka till flygfältet, med klockan tickande mot flygets avgångstid, råkade vi ut för en besvärlig trafikstockning i en liten stad.

Räddningen blev att ta en bred trottoar längs en avstängd tvärgata – ursäkta, alla invånare – till en större gata vi såg på andra sidan kvarteret. Trottoarkanten var hög, men bilen visade sina terrängegenskaper och tog kanten utan att gny.

Trecylindrigt

Den billigaste versionen av Volvo XC40 är manuellt växlade D3 och motsvarande bensinversion T3 (båda 150 hk) med framhjulsdrift och manuell växel. Priset är 40 000 euro med den mellanhöga utrustningsnivån Momentum, som är grundnivån för hela modellserien i Finland.

Den modell som Volvo räknar med att sälja bäst här är D3 AWD aut, som alltså innebär dieselmotor på 150 hk, fyrhjulsdrift och automatväxel, med ett utgångspris på lite under 47 000 euro.

För den som vill ha bilen bland de första gäller det att köpa den så kallade First Edition. Det innebär att bilarna har fyrhjulsdrift, samma motorer som de som provkördes, automatväxel och lite extra utrustning. Grundpriset är i det här fallet 52 500 för D4 och 60 000 euro för T5.

Det kan noteras att just när Volvo har deklarerat att alla motorer är fyrcylindriga visar det sig att den minsta bensinaren är en trecylindrig 1,5-liters motor på 150 hk som tillverkas i Kina.

I Finland sker den egentliga lanseringen på båtmässan i Helsingfors i början av februari och kundleveranserna inleds i mars, börjande med First Edition. Under våren utvidgas sedan motorurvalet stegvis.

Bilen tillverkas i Volvos fabrik i Gent i Belgien och kommer också att produceras i Kina.

Kommentar:

Veckan innan provkörningen testade jag storebror XC60 som är en av de sex återstående kandidaterna till titeln Årets bil i Finland. Personligen rankar jag nu XC40 som min favorit av de två, tack vare bilens behändigare format och mera jordnära apparition. Samt givetvis lägre pris.

Fakta

Volvo XC40 D4 AWD aut Momentum

Pris: 52 400 euro.

Motor: 2,0-liters turbodiesel 190 hk/400 Nm.

0–100 km/h: 7,9 sekunder.

Kombinerad förbrukning: 5,0 liter.

CO2-utsläpp: 133 g/km.

Mått (l/b/h): 4425/1863/1652.

Bagageutrymme: 460 liter.

Miljöklass Euro6d-TEMP = klassad enligt nyaste utsläppsnormen WLTP. CO2-utsläppen korrigerade till NEDC.

PLUS

Snygg design, rymlig och praktisk.

MINUS

Brist på fysiska reglage och knappar, dieselmotorns råa ljud utåt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03