Volvo-produktion flyttas till Kina

Volvos hybridbil på en bilmässa i Shanghai. Arkivbild.Bild: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Volvo Cars satsar vidare i Kina. En ny fabrik öppnas, och byggandet av modellen S90 flyttas till största delen från Göteborg.

Analytiker ser utvecklingen som logisk, och inte direkt hotande mot verksamheten i Sverige.

Det är knappt ett år sedan Volvo Cars lanserade sin stora sedan S90, som i första hand siktar mot marknaderna i Kina och USA.

Modellen presenterades på fabriken i Torslanda i Göteborg. Men nu har Volvo beslutat att i huvudsak flytta S90 från Torslanda till fabriker i Kina, där företagets ägare finns. När detta ska ske vill man ännu inte säga.

En viss produktion av S90 för mindre marknader blir dock kvar i Göteborg, uppger Volvo Cars. Den svenska fabriken kommer också att få ta sig an nya Volvo-modeller, som ska introduceras under de närmaste åren.

– Så om du frågar om det här innebär negativa konsekvenser för Torslanda är svaret ett tydligt nej, säger en talesperson för Volvo Cars till nyhetsbyrån TT.

Volvo Cars ägs sedan 2010 av Zhejiang Geely Holding och två kinesiska investeringsfonder. Företaget har två fabriker i Kina. En tredje, ägd av Geely, är på väg att byggas i Luqiao söder om Shanghai.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00