Volvo Ocean Race startar – nya reglerna väcker blandade känslor

Allt är redo inför söndagens start i Alicante Bild: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

En regeländring inför årets upplaga av Volvo Ocean Race resulterade i fler kvinnliga seglare än tidigare. Bland skepparna råder det delade åsikter om de nya reglerna.

Volvo Ocean Race startar på söndag eftermiddag i Alicante. Om åtta månader och cirka 45 000 sjömil får en av de sju skepparna fira tillsammans med sin besättning då tävlingen avslutas i holländska Haag.

I den här upplagan av den klassiska kappseglingen får de kvinnliga seglarna spela en större roll. Det som tidigare varit en klubb för bara män börjar anta mer moderna drag och tävlingsorganisationen bestämde inför den Volvo Ocean Race 2017–18 att ändra reglerna så att man uppmuntrar varje team att ha kvinnliga seglare i besättningen.

Tidigare har de helmanliga teamen haft åtta seglare, nu får helmanliga besättningar bara bestå av sju seglare. Blandbesättningar, med minst två kvinnor, kan ha upp till tio i besättningen medan helkvinnliga team får ha upp till elva seglare i besättningen.

Ändringen gjordes för att ge damseglare chansen att delta i världens mest mytomspunna tävling.

– Jag sade direkt då de nya reglerna presenterades att jag inte gillar dem, sade holländaren Bouwe Bekking, skeppare för Brunel.

– Jag hade hellre sett att jag fått välja mitt eget team. Nu är reglerna skriva så att vi är mer eller mindre tvungna att ha kvinnor ombord. Vi måste ha två kvinnliga seglare ombord för att inte få en enorm nackdel i tävlingen.

Samtidigt säger Bekking att han är mycket nöjd med sin besättning och att han är säker på att hans team har två av de absolut bästa damseglarna ombord.

Bekking har tidigare sagt att han förstår varför de nya reglerna togs i bruk och att han tycker det är bra att fler kvinnor blir intresserad av sporten. Samtidigt har han sagt att han ser det hela som ett rent marknadsföringsmässigt beslut som är taget för att Volvo ska kunna sälja flera bilar.

Bra och dåligt

Dee Caffari, den enda kvinnliga skepparen i tävlingen, säger att de nya reglerna är bra men att hon hoppas att de inte ska behöva vara i kraft i framtiden.

– I framtiden vill jag se att man väljer kvinnliga seglare för deras seglingskompetens, inte på grund av kön, säger hon.

– Och jag är säker på att de som först var tveksamma till att tävla enligt de nya reglerna nu inser att det inte är så illa, säger Turn The Tide on Plastic-skepparen.

Hon får medhåll av Charlie Enright, skeppare på Vestas.

– Jag gillade direkt de nya reglerna, säger han.

– Jag tycker det är bra att Volvo Ocean Race gjorde om reglerna så att man har nytta av att ha kvinnor i besättningen i stället för att man skulle ha tvingat teamen till det.

David Witt på Sun Hung Kai / Scallywag ser fördelar med att ha kvinnor med på båtarna.

– Vi har haft kvinnor i vårt team de senaste 15 åren och kommer säkert att kunna dra nytta av det. Båtarna är långsamma och har lite kraft vilket betyder att mindre vikt är en fördel då vi tävlar.

Hans team är det enda som kör med åtta seglare under den första etappen från Alicante till Lissabon. Turn the tide on plastic har tio seglare ombord medan de övriga fem teamen har åtta seglare.

Volvo Ocean Race 2017–18: Alicante–Lissabon–Kapstaden–Melbourne–Hong Kong–Guangzhou–Auckland–Itajaí–Newport–Cardiff–Göteborg–Haag

Fakta

Volvo Ocean Race 2017–18

Så här ser besättningarna ut under den första etappen från Alicante till Lissabon:

Vestas 11th Hour Racing:

Charlie Enright (skeppare), Simon Fisher, Mark Towill, Damian Foxall, Nick Dana, Tom Johnson, Tony Mutter, Stacey Jackson, Hannah Diamond.

Dongfeng Race Team:

Charles Caudrelier (skeppare), Pascal Bidégorry, Stuart Bannatyne, Jérémie Beyou, Daryl Wislang, Marie Riou, Carolijn Brouwer, Jackson Bouttell, Chen Jinhao.

Team Akzo Nobel:

Brad Jackson (skeppare), Jules Salter, Joca Signorini, Nicolai Sehested, Emily Nagel, Martine Grael, Luke Molloy, Rome Kirby, Brad Farrand.

Team Brunel:

Bouwe Bekking (skeppare), Carlo Huisman, Alberto Bolzan, Kyle Langford, Andrew Cape, Maciel Cicchetti, Peter Burling, Annie Lush, Abby Ehler.

Team Sun Hung Kai/Scallywag:

David Witt (skeppare), Alex Gough, Annemieke Bes, Ben Piggott, John Fisher, Luke Parkinson, Steve Hayles, Tom Clout.

Turn the Tide on Plastic:

Dee Caffari (skeppare), Nico Lunven, Martin Strömberg, Liz Wardley, Annalise Murphy, Francesca Clapcich, Bianca Cook, Lucas Chapman, Bleddyn Mon, Bernardo Freitas.

Mapfre:

Xabi Fernández (skeppare), Joan Vila, Pablo Arrarte, Rob Greenhalgh, Antonio Cuervas-Mons, Blair Tuke, Willy Altadill, Sophie Ciszek, Támara Echegoyen.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02