Volvo kritiseras för bussar på Västbanken

Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /ABIR SULTAN

Bolagets bepansrade bussar går mellan bosättningar, och nu kommer krav på att verksamheten ska avslutas.

Volvo Bussar får skarp kritik för sin verksamhet på ockuperade områden på Västbanken. Bolagets bepansrade bussar går mellan bosättningar, och nu kommer krav på att verksamheten ska avslutas, rapporterar TV4 Nyheterna. Volvos vd hänvisar till att bolaget följer reglerna.

– I det här fallet har man ju sålt bussar som man är fullt medveten om att kommer att användas till att binda bosättningarna närmare Israel, det vill säga understödja bosättningspolitiken, säger Paul Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, som tycker att samarbetet bör avslutas.

Även svenska utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) är kritisk till verksamheten.

– Det är klart att jag blir besviken över att Volvo är med och i praktiken understödjer ett folkrättsbrott, säger han till TV4.

Volvo bekräftar uppgifterna men uppger att de regler som gäller i området följs.

– Jag har stor respekt för den här typen av debatter generellt sett, men det handlar om en produkt som byggs av vår samarbetspartner, för en förhöjd säkerhetsnivå för de personer som transporteras i de här bussarna, till exempel skolbarn, säger vd Martin Lundstedt till TT.

Chassin tillverkas i Borås och importeras av företaget Mayers cars and trucks till Israel. Volvo är delägare i företaget Merkavim, som sedan gör påbyggnader på dessa chassin. Bussarna servas sedan bland annat i två garage på ockuperad mark.

Volvo har en överenskommelse med företaget Mayers cars and trucks om att bussarna inte ska produceras för fångtransporter. Tre sådana bussar har ändå tillverkats 2015.

– Det håller vi på att gå till botten med, det ställer vi inte upp på, säger Martin Lundstedt.

TT: Men ni tänker fortsätta samarbetet?

– När det gäller persontransporter tycker vi att det är en viktig del i ett samhälle att det finns de möjligheterna. Vi följer sanktioner, lagar och regler för att förhålla oss på ett bra sätt till olika situationer, inte bara i Mellanöstern utan runtom i världen. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03