Volvo bygger kinesiska bilar i Europa 

Lynk & Co lanserades av Volvos ägare Zhejiang Geely Holding 2015. Nästa år kommer märket till Europa.Bild: Aleksandar Carevic

Volvo Cars börjar tillverka bilar för det nya bilmärket Lynk & Co vid sin fabrik i Belgien med start 2019. 

Samarbetet mellan de båda företagen är ett resultat av att Volvo Cars köpte 30 procent av Lynk & Co 2017. Lynk & Co lanserades som ett nytt volymmärke av Volvo Cars ägare Zhejiang Geely Holding 2015.

Volvo Cars fabrik i Gent stöder det nya bilmärkets expansion i Europa, samtidigt som tillverkningen av de kinesiska bilarna har en positiv effekt på kostnadsnivåer, sysselsättning och produktionsvolymer vid fabriken i Gent. Ytterligare stordriftsfördelar skapas av den kompakta modulära arkitektur som används både av Volvo Cars och Lynk & Co.

Gent är en av två tillverkningsfabriker som drivs av Volvo Cars i Europa och har byggt Volvobilar sedan 1965. För tillfället sysselsätter den cirka 5 000 personer.

 Vid fabriken byggs för närvarande XC40 som utsågs till Årets bil i Europa 2018 vid motormässan i Genève. I Gent byggs även halvkombimodellerna V40 och V40 Cross Country samt S60 sedan. Snart börjar man tillverka den helt nya mellanstora, femdörrars herrgårdsvagnen V60, som presenterades i februari i år.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33