Volontärarbete i Myanmar gav resultat: "Det är en stor vinst jag stolt bär med mig hem"

Majvor Taddele hade alltid drömt om att åka som volontär utomlands. Som 58-åring bestämde hon sig för att förverkliga drömmen. Bild: Sofia Westerholm/SPT

I fem månader har hon levt och jobbat mitt bland myanmariska lärare. Nu väntar en vardag i Finland igen, men det är mer än en solbränna hon tagit med sig hem.

Inombords hade Majvor Taddele alltid burit på en dröm om att en dag åka som volontär utomlands. I vintras blev drömmen verklighet då hon packade sin väska, vinkade hejdå till sin 27-årige son och satte sig på planet mot Myanmar.

I fem månader skulle hon jobba som volontär via organisationen Lärare utan gränser, som samarbetar med Kyrkans Utlandshjälp. Hennes specifika arbetsuppgift var att ge lokala lärare utbildning i studieplanering och utbildningsmetoder.

Genast den första arbetsdagen stod Taddele inför en stor kulturkrock. Det hörde till lärarnas vardag att slå de barn som inte gjort sina läxor.

– Jag ville bara gråta då jag insåg det och bestämde mig då genast att jag inte skulle vara där i fem månader utan att göra mitt yttersta för att ändra på detta.

Från trygga Terjärv till forn militärstat

Taddele kommer från Terjärv i Österbotten, men har de senaste 30 åren bott i Helsingfors. I huvudstaden har hon jobbat som yrkeslärare vid yrkesinstitutet Prakticum.

Under de fem månader Taddele arbetade som volontär besökte hon flera skolor runtom i Myanmar. Bild: Majvor Taddele

– Tidigare då man var mitt i familj och karriär var det inte riktigt möjligt att kasta loss och åka i väg, men nu kände jag att det var hög tid att förverkliga min dröm, säger den 58-åriga Taddele.

Hon hade aldrig tidigare besökt ett asiatiskt land och visste inte alls vad som skulle möta henne i den tidigare huvudstaden Rangoon. Vad hon däremot visste var att vardagen skulle se helt annorlunda ut än vardagen hemma i Helsingfors.

Myanmar blev självständigt från Storbritannien 1948. År 1962 gjordes en stor militärkupp och landet blev militärstyrt fram till 2011. Det första fria valet hölls 2015, men även om det ansågs vara ett demokratiskt val så var ändå 25 procent av parlamentsplatserna reserverade åt militären.

Trots att landets utveckling nu går framåt i snabb takt, går nivån inte att jämföra med Finland.

– Lärarna där behövde få utbildning i hur man lär barn att kommunicera och att lösa problem. Deras skola består bara av att läraren predikar, barnen får en enorm hög läxor och är läxorna inte gjorda nästa dag så får man med käppen, säger Taddele.

Taddeles uppgift blev nu att utbilda totalt 17 lärare i hur skolvardagen ser ut då utbildningen utgår från ett studerandecentrerat perspektiv.

I Myanmar är internet lika med Facebook

Att barnen blev slagna i skolan var inte den enda kulturkrocken Taddele råkade ut för. I Asien är det vanligt bland lokalbefolkningen att såväl middagar som möten hålls sittande på golvet.

Alla de vackra templen är något Majvor Taddele nu saknar. Bild: Majvor Taddele

– Jag tänkte få panik då jag insåg detta i samband med ett viktigt möte med huvudmunken i en klosterskola. Han är högst i rangordningen och man visar respekt genom att sitta nedanför. Jag är inte alltför vig av mig och jag är dessutom 58 år gammal, säger Taddele roat.

Lösningen blev att alltid be hennes tolk fråga efter en stol. Alla gånger ansågs det inte helt lämpligt och ibland var stolen så skranglig att hon knappt vågade röra på sig under mötets gång.

– Men jag fick min stol och tur var det. Jag ville ju gärna lyckas resa mig efter mötet.

Ytterligare en kulturkrock som överraskade henne var synen på och kunskapen om teknik. Enligt Unesco saknar omkring en fjärdedel av befolkningen över 15 år i Myanmar helt läs- och skrivkunskap.

– Trots det har så gott som alla välutvecklade mobiltelefoner, säger Taddele.

Hur telefonerna används skiljde sig ändå märkbart åt från Finland.

– De hade ingen aning om hur man kan söka info med en telefon. Jag bad dem googla och de hade ingen aning om vad jag menade. Visst finns där internet, men för dem är internet bara Facebook, säger Taddele.

Packade med sig hem en stor vinst

I slutet av juli var det dags att packa väskan och återvända hem. En vacker solbränna och ett minne för livet packade hon med sig hem, men också något mer.

Majvor Taddele hade aldrig besökt ett asiatiskt land innan hon åkte till Myanmar. Bild: Majvor Taddele

Då hon för första gången tog upp saken om att slå elever i skolan svarade alla 17 lokala lärare hon arbetade med att det är naturligt att göra så. Under utbildningen tog Taddele upp saken många gånger och på flera olika sätt. Hon visade en film om barnkonventionen, hon bjöd in gästtalare från barnskyddsorganisationer och hon förklarade för lärarna om vilka alternativa metoder det finns till att slå.

En bit in i utbildningen hade flera av lärarna övertygats om att slag inte hörde hemma i skolan, men dock inte alla.

– Den sista dagen av utbildningen var alla 17 lärare överens om att de skulle sluta slå barnen. Det blev min stora vinst som jag stolt bar med mig hem, säger Taddele.

Född och uppvuxen i Terjärv

Bosatt i Helsingfors

58 år

Nyligen hemkommen efter fem månader som volontär i Myanmar

Jobbade via organisationen Lärare utan gränser med att ge lokala lärare utbildning i studieplanering och utbildningsmetoder

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning