Volkswagen kapar jobb för att öka vinsten – 30 000 får gå

Bild: JULIAN STRATENSCHULTE

Europas största biltillverkare Volkswagen meddelade på fredagen om ett omfattande sparprogram för att få företaget på rätt köl. VW har drabbats hårt av skandalen kring utsläppsfifflet som avslöjades i USA förra hösten.

Majoriteten av uppsägningarna kommer att ske på hemmamarknaden, skriver Reuters. 23 000 jobb försvinner från fabrikerna i Tyskland, där saneringspaketet förhandlats fram med fackföreningarna sedan juni.

Arbetstillfällena ska minskas bland annat genom naturlig avgång, pensioneringar samt tjänster och visstidsjobb som dras in, uppger CNN. Företaget uppskattar att omstruktureringen i Tyskland ska spara 3,7 miljarder euro årligen till 2020.

Omstruktureringarna ska ge en effektivitetsökning på 25 procent i de tyska fabrikerna och generera intäkter för att öka satsningarna på elbilar och självdrivande fordon. Den så kallade framtidspakten ska ge Volkswagen en rörelsemarginal på 4 procent, en ökning med två procent från årets marginal.

I fjol avslöjades att Volkswagen försett upp till elva miljoner bilar med ett program som i tester fick dieselbilar att framstå som miljövänligare än vad de i verkligheten är. Också finländska VW-ägare drogs in i skandalen i våras. Utsläppsfusket skapade svallvågor i hela den tyska bilindustrin och påverkade också Audi och BMW.

Skandalen har lett till att bolaget tvingas betala miljarder i ersättningar.

Volkswagen har över 610 000 anställda globalt. Omstruktureringen som aviserades på en presskonferens på fredagen kommer att kapa kring 5 procent av personalstyrkan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning