Vocal painting är att måla med rösten

Erica Snårbacka, Ronnie Petterson, Vieno Toivanen, Linnéa Granlund och Emma Forsman deltar i Vocal painting med Jakobstadskören Starla. Bild: Sofia Fogde/SPT

Vocal painting är nytt för de allra flesta. – Det är hälsosamt att sjunga, leka och improvisera. Det är vad man gör i Vocal painting, säger Tomas Takolander på festivalen Norbusang.

På Kulturhuset Grand i Borgå är allas röster väl uppvärmda redan strax efter nio på morgonen. I festsalen står femtio människor på scen och hummar en melodi. Plötsligt börjar någon sjunga på en annan.

– Vi lär oss att improvisera. Vocal painting [på svenska närmast måla med rösten] handlar om att skapa musik med små loopar, säger Vieno Toivanen som deltar i festivalen Norbusang.

Sammanslutning av de nordiska ländernas körorganisationer för barn och ungdomar.

Varje år arrangeras en festival i ett av de nordiska länderna.

I år arrangeras festivalen av DUNK i Borgå den 5 till 9 juni.

Nästa år arrangeras den i Nyköping, Sverige.

Den första festivalen ordnades 1987 i Norge.

Norbusang är en nordisk festival för barn- och ungdomskörer som pågår till söndag. Under fredagen deltog körerna i olika workshopar.

Toivanen deltar i festivalen tillsammans med sina körvänner Emma Forsman och Ronnie Petterson. De kommer alla från Jakobstad och sjunger i ungdomskören Starla. Erica Snårbacka och Linnéa Granlund är egentligen inte med i kören, men deltar ändå i evenemanget.

– Det roligaste hittills har nog varit workshopen Vocal painting. Vi kan ta med oss våra nya kunskaper till våra egna körövningar, säger Forsman.

I Vocal painting använder man sig av olika tecken som dirigenten visar med händerna.

– Tecknen kan man säkert kombinera med hur vi vanligtvis kommunicerar – alltså med rösten.

Gruppen uppskattar att de får bekanta sig med andra nordiska körer, men först och främst kommer den egna kören.

– Evenemanget stärker gemenskapen i vårt eget gäng, säger Petterson.

Vieno Toivanen, Ronnie Petterson, Linnéa Granlund, Emma Forsman och Erica Snårbacka. Bild: Sofia Fogde/SPT

Hälsosamt att leka och sjunga

Workshopledaren Tomas Takolander, som är bland annat multiinstrumentalist och körledare för Koiton Laulu, har sysslat med Vocail painting i några år och lär nu ut tekniken till festivaldeltagarna.

– Det är hälsosamt att sjunga, leka och improvisera. Det är vad man gör i Vocal painting, säger han.

Takolander visar olika tecken med händerna för att visa kören att den till exempel ska höja stämman eller gå ner i tempo. Kören följer hans direktiv och ibland följer även rörelser.

– Vi ska uppträda i morgon på festkonserten. Jag är inte alls bekymrad över hur det kommer gå. Gruppen överraskade mig positivt.

Vicky O'Neon och Andrea Eklund kombinerar folkvisor och elektronisk ljudkonst i sin workshop i elektrofolk. Bild: Sofia Fogde/SPT

Kombinationen folkvisa och elektronisk ljudkonst: elektrofolk

Från ett annat rum hörs elektroniska trummor, olika naturljud och en kör som stundvis sjunger i kanon. Några svarta dosor cirklar runt bland deltagarna. När körmedlemmarna trycker på dem aktiverasolika läten.

Kompositören och dirigenten Andrea Eklund och trumslagaren Vicky O'Neon står framför körgruppen och leder sången.

– Elektrofolk kombinerar folkvisa och elektronisk ljudkonst, säger Eklund.

– Tanken är att vi bygger upp en stämning och en historia. Det är natt i en skog. Så börjar stycket och kören smyger in, säger O'Neon.

Elektrofolk är ett helt nytt koncept som de har tagit fram tillsammans.

– Konceptet har också utvecklats under tiden vi har övat här med deltagarna. De främsta utmaningarna har varit värmen och elektroniken, säger O'Neon.

Eklund och O'Neon tror att workshopdeltagarna tar med sig nya perspektiv på folkvisor när festivalen är avslutad.

– Elektropop öppnar eventuellt upp ögonen för att man kan göra något nytt av det traditionella. Folkvisor kan bli något helt annat om man lägger till nya element, säger Eklund.

Eklund har även komponerat årets stora festivalverk, vilket egentligen är hennes huvuduppgift på festivalen. Verket heter "Jordens ljus", texten är skriven av Amanda Henriksson. Det kommer att framföras under festkonserten på lördag.

Norbusang arrangeras i år av De Ungas Musikförbund i Svenskfinland (DUNK).

På workshopen Elektrofolk lär sig deltagarna att använda små block som aktiverar olika ljud. Bild: Sofia Fogde/SPT

Tomas Takolander dirigerar kören genom att använda Vocal painting. Han dirigerar genom att använda specifika tecken med händerna. Bild: Sofia Fogde/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning