VM:s hetaste kedja – ingen kan stoppa lejonens supertrio

VM:s vanligaste syn hittills – lejonens paradkedja jublar efter att Sebastian Aho, Veli-Matti Savinainen eller Teuvo Teräväinen satt pucken i mål Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

22 poäng på två matcher, dubbelledning i poängligan och en ödmjuk inställning där spelarna själva vill bättra på sina prestationer. Lejonens glödheta förstakedja Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen tar VM med storm.

Det råder ingen tvekan om vilken som är VM:s hetaste kedja. I två matcher har det som blivit lejonens förstalina hållit lekstuga med sina motståndare, förlöjligat deras backar och njutit i fulla drag av att rada upp målchans på målchans och dessutom klarat av att utnyttja dem på bästa tänkbara sätt.

Frågan är om en finländsk kedja någonsin dominerat ett VM så totalt som Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen gjort i Herning hittills.

I den första matchen, då Finland körde över ett mycket svagt Sydkorea, stod trion för fem mål och fyra assist. Då var det främst Carolina Hurricanes-duon Aho och Teräväinen som glänste på isen medan Savinainen fick ha en biroll i showen.

Då Lettland stod för motståndet i den andra matchen skruvade trion upp takten – Aho stod för 2+4, Teräväinen för 2+2 och Savinainen för 2+1.

Det betyder att trion har – håll i er nu – noterats för 22 poäng på sex perioder i VM.

Aho är förstås etta i poängligan i turneringen med sina makalösa 4+6 medan Teräväinen är tvåa med 3+5 och Savinainen har 3+1 efter de inledande matcherna.

Att Aho och Teräväinen trivs tillsammans är ingen överraskning. Duon spelade ihop i NHL den här säsongen och samarbetet bar frukt då Aho noterades för 65 poäng (29+36) och Teräväinen för 64 (23+41).

Lauri Marjamäkis val att placera KHL-spelaren Savinainen bredvid den existerande superduon har visat sig vara ett genidrag. Savinainen passar mycket bra in i kedjan och gör grovjobbet som ger lite extra utrymme åt virtuoserna Aho och Teräväinen.

Aho och Teräväinen är exceptionellt skickliga hockeyspelare. De har båda en fantastisk klubbteknik, en otrolig blick för spelet och dessutom en nästan omänsklig förmåga att hitta varandra i rinken. Ahos skridskoåkning är av världsklass och inte heller Teräväinen är dålig på grillorna.

– Det finns nog ingen hemlighet bakom varför vår kedja fungerar så bra här i VM, säger Aho.

– Vi har bra kemi i kedjan och vi jobbar hårt hela tiden. Vi spelar aktivt, åker mycket skridskor och täcker upp bakom varandra då vi gör misstag.

Det låter enkelt då han säger det. Och det ser också enkelt ut på isen. Och det är klart att samtliga inblandade är nöjda med hur trions spel sett ut hittills.

– Vi har en positiv känsla på isen hela tiden och spelar avslappnat. Det är svårt att säga vad det beror på att vi lyckats så bra. Om jag hade svaret skulle man säkert göra så mycket poäng i varje match. Vi har bra självförtroende som växer ytterligare varje gång vi lyckas på isen.

Men samtidigt passar Aho på att hålla fötterna på jorden och inte låta framgångarna i de inledande matcherna stiga spelarna i huvudet.

– Vi får inte nöja oss med det här utan fortsätta bättra vårt spel, säger han.

Då man ser på den blott 20-åriga Aho utanför isen är det inte alltid helt lätt att tänka sig att det är VM:s hetaste spelare som står framför en. Han är inte precis någon jätte, han ser snäll och ung ut och ödmjukheten strålar från honom på ett väldigt positivt sätt.

Men man ska inte låta skenet bedra. Aho är en spelare som är på väg att slå alla tiders poängrekord för lejon i VM. Han har tio poäng på två matcher då Petri Kontiola noterades för 8+8=16 i VM 2013. Dessutom är Ahos saldo i VM alldeles enastående i modern tid. Att som 20 åring noterats för 31 poäng på sina 22 första VM-matcher är något utöver det vanliga.

Under sina år i NHL har Aho utvecklats enormt och visat att han kan spela på oerhört hög nivå också i världens bästa liga.

– Jag har blivit fysiskt mycket starkare. Och via det har jag blivit både snabbare och stadigare på benen. Jag är inte hela tiden på isen då jag får lite kontakt med motståndare utan jag klarar bra att kämpa fysiskt. Det känns bra att märka att jag kan spela i alla tänkbara situationer och inte bara försöka överleva på isen. Det gör att självförtroendet stiger, säger han.

Landslagstränaren Marjamäki är imponerad av sin största stjärnas framfart i VM och den före detta Kärpätlotsen känner sin guldklimp väl från tiden i Uleåborgklubben.

– Någon frågade mig om jag var förvånad att han kunde ta steget in i NHL direkt från ligan i en så ung ålder. Jag svarade att Sebastian är en kille som aldrig överraskar. Han är mångsidig, har en fantastisk speluppfattning, han är otroligt bra på skridskorna och den styrkan har utvecklats mycket på sistone. Då man ser på helheten förstår man hur bra spelare det handlar om, berömmer lejonlotsen.

Fakta

VM

Lettland–Finland 1–8 (0–3, 0–2, 1–3)

I: 1.24 0–1 Sebastian Aho (Veli-Matti Savinainen), 7.44 0–2 Veli-Matti Savinainen (Miro Heiskanen, Sebastian Aho), 17.16 0–3 Antti Suomela.

II: 27.31 0–4 Sebastian Aho bp, 34.49 0–5 Veli-Matti Savinainen (Teuvo Teräväinen, Sebastian Aho).

III: 46.29 0–6 Teuvo Teräväinen (Mikko Rantanen, Mikael Granlund) pp, 47.28 0–7 Mikko Rantanen (Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen) pp, 51.10 0–8 Teuvo Teräväinen (Markus Nutivaara, Sebastian Aho), 51.38 1–8 Rihards Bukarts (Uvis Balinskis).

Mv: Kristers Gudlevskis L 7+6+8=21, Ville Husso F 3+9+6=18.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03