VM:s bästa prestation räckte inte – Finland förlorade semifinalen

De svenska spelarna hade orsak att fira i VM-semifinalen mot Finland. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Finland får nöja sig med att spela om brons i innebandy-VM.

Turneringens bästa insats räckte inte för de finländska innebandydamerna då världens bästa lag stod för motståndet i VM-semifinalen.

Efter att Finland hade förlorat gruppspelsmatchen mot Schweiz stod det klart att man tvingas möta "omöjliga" Sverige i semifinal. Men i stället för att åka på storförlust mot VM:s enda guldfavorit bjöd det finländska laget upp till rejäl kamp. Detta trots att man saknade världens bästa spelare Veera Kauppi i laguppställningen.

Kauppi tvingades stå över kvartsfinalen mot Slovakien på grund av sjukdom och hon hade inte återhämtat sig inför semifinalen.

I stället visade My Kippilä och Oona Kauppi att de kan axla ansvaret i laget. Finland hämtade in både 0–2 och 1–3 men fick ändå till slut se sig slaget med 5–4 (1-0, 3-3, 1-1).

– Vi kom hit för att vinna guld men tvingas nu spela om brons. Det är klart att det är en besvikelse, sade tränaren Lasse Kurronen i Yles intervju efter matchen.

Han var ändå nöjd med hur laget klarat av att prestera på topp i den viktigaste matchen i turneringen och han prisade sina spelare trots förlusten.

– Vi har haft en tung resa med det här laget och kan lära oss mycket av turneringen. Jag hade gärna sett de här spelarna vinna men vi får åka hem och träna och komma tillbaka om två år, sade Kurronen.

Sverige och Finland hade mötts i VM-finalen de fyra senaste VM-turneringarna med Sverige som mästare varje gång. Nu väntar första bronsmatchen för Finland sedan 2009.

Sedan VM-starten 1997 har Finland vunnit två guld, sju silver och två brons och alltid tagit medalj i VM. Den raden lovar Kurronen ska få en fortsättning på söndag.

– Vi reser hem med en ny medalj i bagaget. Trots att vi nu är besvikna är det klart att vi är intresserade av bronset, sade Kurronen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning