VM – störst någonsin för spelbolagen

Skulle Island vinna VM hade det varit trevligt för spelbolagen – generellt vinner nämligen banken då favoritlagen förlorar. Bild: AFP / Lehtikuva/Mark Ralston

Skrällarna har duggat tätt i inledningen av fotbolls-VM i Ryssland. Fortsätter mästerskapet så innebär det välfyllda kassakistor för spelbolagen. Turneringen kan bli deras största sportevenemang hittills.

Det råder högsäsong för spel- och bettingbolagen. För dessa är dock världsmästerskapet i fotboll mycket mer än en klassisk tipsrad.

Med evenemanget i Ryssland följer ett myller av olika vadslagningsmöjligheter och odds kring de totalt 64 fotbollsmatcherna som spelas under VM. Vem gör första målet i en match? Vilket lag utför flest tacklingar?

Bredare utbud

Listan över spelbara alternativ kan göras lång, något som bland annat vadslagningsbolaget Betsson har satsat hårt på inför sommarens mästerskap. Deras utbudsprodukt, även kallad sportbok, är den största hittills.

– Vår sportbok är betydligt större än vad den var under EM för två år sedan, säger Betssons vd Pontus Lindwall till TT.

Turneringar av den här magnituden innebär även ett gyllene tillfälle för bolagen att synas. Med tusentals oddsspel och erbjudanden hoppas spelbolagen locka in nya, något mer oerfarna spelare in i deras ekosystem.

"Vi har flera stora VM-kampanjer i gång som pågår för fullt. Varumärket kommer att synas både i tv, radio, online och på utomhustavlor runtom i landet", skriver Kindreds vd Henrik Tjärnström i ett mejl.

Större spelarinsatser

För Betsson utgjorde EM i Frankrike 2016 omkring 2,5 procent av bolagets omsättning i såväl andra som tredje kvartalet. Världsmästerskapet i Ryssland räknas locka rekordmånga spelare och därmed ännu större spelarinsatser.

– Vi förväntar oss att det här ska överträffa alla tidigare mästerskap i volym, säger Betssons vd Pontus Lindwall.

Hos konkurrenten Kindred spår chefen Tjärnström att årets mästerskap, likt förra VM, uppgår till omkring 5 procent av bolagets årsintäkter.

Vinnare på skrällar

Något som talar för att spel- och bettingbolagen kan komma att skära guld med täljkniv efter mästerskapet är antalet skrällresultat i turneringens inledning. Generellt vinner nämligen banken då favoritlagen förlorar eller spelar lika.

– Skulle Island gå hela vägen och vinna VM hade det varit extremt trevligt för spelbolagen. Men det är alldeles för tidigt att skriva hem det här som ett skrällmästerskap, säger SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem.

Betssons Lindwall delar Lyrhems analys och säger att det är tur för bolaget att även uppstickare tar hem matcher.

– Rent statistiskt så vet vi att det alltid kommer ett och annat oväntat utfall, men det gör även spelarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning