VM-start på torsdag – här är de största favoriterna

Mikkel Hansen och Danmark tippas gå långt i handbolls-VM. Bild: AP Photo/Darko Bandic

VM kör i gång i Tyskland och Danmark på torsdagen. Här är de sex hetaste konkurrenterna om medaljerna i VM i Danmark och Tyskland.

• Danmark

Värdnationen och fjolårets EM-semifinalist ser vass ut. Storstjärnan Mikkel Hansens medverkan har varit ett litet frågetecken inför turneringen, eftersom han väntade sitt första barn och var beredd att lämna truppen med kort varsel. Men i lördags föddes Hansens son och PSG-spelaren ser därmed ut att kunna spela hela VM.

• Frankrike

Vann VM på hemmaplan för två år sedan, vilket innebar det fjärde guldet på de fem senaste världsmästerskapen. Men EM förra året blev en missräkning som slutade med franskt brons. Och nu saknar "Les bleus" storstjärnan Nikola Karabatic, som tvingades operera en fot i höstas.

• Spanien

Snuvade Sverige på EM-guldet efter en taktisk fullträff i andra halvlek av finalen, då spanjorerna vände underläge till en enkel seger. Målvaktslegendaren Arpad Sterbik skrevs in sent i truppen på grund av skador och blev sedan en av de stora finalhjältarna, men nu har 39-åringen gjort sitt i landslaget.

• Tyskland

Tog VM-guld senast då Tyskland var värdnation, 2007, men sedan dess har det inte blivit fler VM-medaljer. Det blev däremot EM-guld 2016, men förra året lyckades man inte försvara det och slogs ut i mellanrundan. Har nu fördel av hemmaplan och ett stjärnfyllt lag, med bland annat Bundesligas skyttekung Matthias Musche.

• Norge

Har haft en hel del skadebekymmer inför turneringen. Senast i raden var Kent Robin Tønnesen, som nyligen tvingades kasta in handduken efter att ha skadat handen på träning. Men superstjärnan Sander Sagosen är hel och en nyckel om norrmännen ska kunna upprepa silversuccén från förra VM:et.

• Kroatien

Förväntningarna var högt uppskruvade inför EM på hemmaplan. Men stjärnan Domagoj Duvnjak skadade sig tidigt och förlusten mot Sverige i Split blev kostsam. Efter att ha förlorat även mot Frankrike i mellanrundan gick just Sverige vidare på Kroatiens bekostnad. Kroaterna lär vara revanschsugna nu när det vankas VM.

Fakta:

Handbolls-VM

Så spelas VM i Danmark och Tyskland:

Gruppspel:

24 lag deltar i det första gruppspelet som avgörs 10–17 januari.

Grupp A (Berlin): Tyskland, Frankrike, Ryssland, Serbien, Brasilien, Sydkorea.

Grupp B (München): Spanien, Kroatien, Island, Makedonien, Japan, Bahrain.

Grupp C (Herning): Danmark, Norge, Österrike, Tunisien, Saudiarabien, Chile.

Grupp D (Köpenhamn): Sverige, Ungern, Qatar, Egypten, Argentina, Angola.

Mellanrundan:

De tre bästa lagen från varje grupp går vidare till mellanrundan, som avgörs 19–23 januari, och tar med sig poängen från inbördes möten.

Lagen från grupp A och B bildar en sexlagsgrupp i Köln. Lagen från grupp C och D gör samma sak i Herning.

Medaljmatcher:

De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan går vidare till semifinalerna som spelas i Hamburg den 25 januari.

Bronsmatchen och finalen spelas i Herning den 27 januari.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46