VM-start – då ville FIS tala om dopning

IS-höjdarna Sarah Lewis och Gian-Franco Kasper talade gärna om dopning då de höll presskonferens i Lahtis i går. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

"Med allvarliga miner lade FIS-ledningen ut texten om dopning i ett mer historiskt perspektiv och om dopning i dagens skidsport. Om man hängt svarta draperier bakom dem hade man lätt kunnat tro att man färdats i en tidsmaskin 16 år tillbaka i tiden."

Solen sken över skidstadion i Lahtis då VM tog en tjuvstart under gårdagen. Kvaltävlingarna för damernas 5 kilometer och herrarnas 10 kilometer lockade rätt mycket publik till tävlingsområdet också om de flesta åskådarna höll sig inne på stadionområdet i stället för ute vid spåret.

Fritt inträde och sportlov betydde att skolbarnen vallfärdade till VM-området och ljudnivån och stämningen var stundvis riktigt hög både på läktarna och inne på området.

Kontrasten mellan de glada ropen och barnens självgjorda flaggor de viftade med och det som skedde ett par trappor ner under huvudläktaren kunde knappast ha varit större. Under de 36 trappstegen ner förvandlades glädjen och ivern till en obekväm och något ångestfylld deja vu-upplevelse.

Bakom ett upphöjt bord satt internationella skidförbundet FIS:s generalsekreterare Sarah Lewis, ordförande Gian-Franco Kasper och VM-arrangörernas ordförande Janne Leskinen.

Med allvarliga miner lade FIS-ledningen ut texten om dopning i ett mer historiskt perspektiv och om dopning i dagens skidsport. Om man hängt svarta draperier bakom dem hade man lätt kunnat tro att man färdats i en tidsmaskin 16 år tillbaka i tiden.

Under upptakten till VM i Lahtis har den stora dopningsskandalen 2001 ältats i alla tänkbara medier och ur alla möjliga vinklar. Finländska medier har gjort tillbakablickar där man återupplivat de plågsamma minnena från tävlingarna med brustna stavar och plötsliga sjukdomsfall och man har visat bilder från presskonferenser, spelat upp de dåliga lögnerna och de ännu sämre täckhistorierna. Vi har fått läsa om idrottsledare efter många års tystnad nu "talat ut" om att det verkligen förekom dopning i Finland på 1990-talet. Och svenska medier har hört av sig inte bara en eller två gånger för att få höra hur och om vi i Finland kommit över vårt nationella trauma – dopningsskandalen i Lahtis.

Då jag vandrade in genom den stora porten en kvart innan FIS-höjdarna satte sig bakom sitt bord tänkte jag för mig själv: Det har vi alldeles tydligt inte.

Men ändå kändes det rätt märkligt att VM:s officiella öppningspresskonferens så gott som enbart skulle handla om dopning också om det är ett tecken på den tragiska verklighet som längdåkningen befinner sig i.

Martin Johnsrud Sundbys astmamedicin, Therese Johaugs läppsalva och de ryska skidåkarnas systematiska dopning har hållit den mörka sidan av vintersporten i fokus hela säsongen.

– Då vår sport finns på tidningarnas sista sidor är det ett tecken på att den mår bra. Då den finns på tidningarnas första sida är det ett tecken på att den mår dåligt. De senaste åren har vi funnits på första sidorna allt för mycket, sade Kasper med allvarlig min.

Kasper har fått skarp kritik av längdåkarna för uttalanden han gjorde om längdåkningen i NY Times i fjol då han sade att "vi måste sluta inbilla oss att sporten är ren. Det är en fin princip men i verkligheten handlar det om drama och underhållning". Också FIS har kritiserats för att förbundet inte arbetar tillräckligt effektivt för att få bort dopningen och att man inte tar tillräckligt starkt avstånd från dopningen.

– Vi förstår att idrottarna är skeptiska då det känns som om inget händer. Jag är för att tillämpa den strängaste möjliga straffskalan. Jag tror inte att man någonsin helt kan bli av med dopningen men jag tror att vi kan jobba för att den ska minska, sade Kasper.

Med senaste VM i Lahtis i uppfriskat och klart minne ville Kasper inte ta ställning till om han tror att den här upplagan av Lahtis-VM kommer att vara rent eller inte.

– Jag hoppas att VM kommer att vara rent. Senast VM var här hade vi väldigt dåliga upplevelser och Finland har säkert lärt sig sedan dess. Då dödade vi nästan VM, sade han.

Generalsekreterare Lewis verkade nästan ivrig att självmant och utan att någon bad henne få ge sin syn på Lahtis 2001 inför den samlade presskåren.

– Det var en katalysator för FIS antidopningsprogram och ett viktigt ögonblick i skidsporten, sade hon.

– Vi jobbade tätt med (internationella antidopningsbyrån) Wada och det som skedde här då resulterade i att vi fick med de olika förbunden att investera i antidopningsprogrammet.

Det är klart att skid-VM, Lahtis och dopning är starkt sammankopplade. Nämn Lahtis och skid-VM och tankarna går automatiskt till 2001 och den kollektiva skammen som drog över landet för 16 år sedan.

Internationella skidförbundets ledning är väldigt medvetet om att alla skandaler under upptakten till VM gjort att idrottarna och själva tävlingarna hamnat i en viss skugga i rapporteringen. Därför känns det väldigt märkligt att Lewis väljer att ge "en statusuppdatering i dopningsfrågor" direkt i inledningen av presskonferensen. Frågor om dopning hade hon fått svara på utan att självmant inleda med ämnet.

Nu satte hon effektivt punkt för alla andra ämnen innan de ens tagits upp till diskussion. Inte ett ord yttrades om de glada skolbarnen ute i snön eller om längdåkningsbanorna, läktarplaceringen längs spåren, hur backhopparna ser på att hoppa i klassiska VM-backen eller hur idrottarna upplever sin vardag i VM-staden.

Janne Leskinen hann berätta om hur arrangörerna vill ge publiken en upplevelse utöver det vanliga innan Lewis och Kasper styrde in diskussionen på dopningsspåret.

Under hela den presskonferensen ställdes bara en fråga som inte handlade om dopning. Leskinen hade tyvärr inget exakt svar på hur många biljetter som sålts till VM men lovade att återkomma med ett besked inom tre dagar.

Vi får hoppas att de glada och positiva scenerna som utspelade sig ett par trappor upp är det vi minns då VM avslutas den 5 mars – inte de allvarliga FIS-ledarnas kommentarer om dopning.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning