Brasilien utslaget ur VM: "Lämnar med sorg"

Brasilianska målvakten Alisson lyckades inte få tag på bollen som Fernandinho styrde i eget mål. Bild: Saeed Khan / AFP / Lehtikuva

Nej, det vill sig inte för Brasilien i fotbolls-VM. I Ryssland tog det stopp i kvartsfinalen mot Belgien, 1–2. – Vi lämnar med sorg, säger Brasiliens lagkapten Miranda. För Belgien väntar nu Frankrike i semifinal.

Brasilien har inte tagit medalj i VM sedan guldet 2002 i Japan/Sydkorea. Och förbannelsen bara fortsätter för den eviga guldfavoriten "Seleção". Fyra VM har nu förflutit sedan dess och för tredje gången tar det alltså slut i kvartsfinalen.

– Tyvärr, det här var inte vad vi ville. Vi kämpade in i det sista. Vi mötte ett starkt lag och kan bara gratulera Belgien som lyckades utnyttja två chanser att göra mål, säger Miranda till Fifa.

Efter 45 minuter var Brasilien i ordentlig brygga efter att Belgien hade bjudit på bitvis högklassigt och dräpande effektivt anfallsspel i den första halvleken.

Thiago Silva var dock inte långt ifrån att ge Brasilien en drömstart. Tidigt i matchen höll han på att stöta in ledningen men stolpen var i vägen.

Två kallduschar

Tio minuter senare kom den första av två kallduschar för brasilianerna. Då blev Fernandinho olycklig syndabock när han på en hörna styrde in ledningen till Belgien med armen.

Mål nummer två var av kategorin fotbollsgodis. Belgiens skyttekung hittills i VM, Romelu Lukaku, drog upp ett blixtsnabbt anfall och skickade ut bollen till höger där Kevin de Bruyne kom älgande. Manchester City-stjärnan var oklanderlig och skickade in 2–0 med ett stenhårt och välplacerat skott tätt intill Alissons högra stolpe.

Då var det inte mycket som talade för Brasilien.

I andra halvlek spelade de upp sig och jagade ett förlösande första mål. Ett gyllene tillfälle yppade sig också tidigt i andra halvlek, trodde de.

Ihärdiga försök

Gabriel Jesus tunnlade först mittbacken Jan Vertonghen innan han fastnade på lagkamraten i Manchester City, Vincent Kompany, och föll. Men straff blev det inte. Tungt för Brasilien men revanschen skulle komma.

En kvart från slutet nådde inhopparen Renato Augusto högst på Philippe Coutinhos chipp och knoppade in reduceringen.

Det skapade viss nerv, men trots ihärdiga kvitteringsförsök från Brasilien – Neymar hade ett giftigt skott men Thibaut Courtois stod för en ännu giftigare räddning på tilläggstid – lyckades Belgien hålla undan och nypa semifinalplatsen.

– Jag tycker att det som kännetecknar vårt lag är att det finns många duktiga unga spelare som har möjlighet att ta sig långt i framtida VM, säger Miranda.

Belgien, som var så illa ute i åttondelsfinalen mot Japan men som lyckades vända och vann på matchens sista spark, är nu vidare till semifinal mot grannlandet Frankrike.

Den belgiska förbundskaptenen Roberto Martinez är stolt över vad hans spelare uträttade i kvartsfinalen.

– De spelade med oerhört mycket hjärta. Man måste acceptera att Brasilien har en finess och en kvalitet som kan krossa en. Men våra spelare gick inte med på det. Det är något alldeles speciellt. De här killarna förtjänar att hyllas hemma i Belgien. Jag hoppas att alla där hemma är stolta, säger Roberto Martinez.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning