VM-silvret gav självförtroende – "vi är supermotiverade"

Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth lyckades bra i VM-regattan i Marseille. Bild: Jukka Saarikorpi/SPV

Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth tog ett stort steg närmare sin OS-dröm då de vann silver i OS-klassen 49er FX i U23-VM i Frankrike.– Det känns som ett pris för vårt hårda arbete, säger Sara Ehnrooth.

Hårda och kalla vindar. Tufft motstånd. Men Ronja Grönblom och Sara Ehrnrooth visste ungefär vad som väntade dem i VM-regattan i Marseille och bemästrade förhållandena.

– Vi hade tränat där en gång förut, så det var ett bekant ställe, säger Sara Ehrnrooth.

– Det var kämpigt och svåra omständigheter, men vi lyckades få till jämna resultat.

Tuffare båt

Grönblom, 18, och Ehrnrooth, som fyller 18 om en månad, har seglat tillsammans två säsonger. Förra säsongen tog de EM-brons och åttonde plats i VM i kategorin U19 i juniorklassen 29er. Den här säsongen har de för det mesta tävlat mot seniorer – U23-VM var den första tävlingen där de ställdes mot jämnåriga.

– Det är tyngre och hårdare motstånd, säger Ehrnrooth.

De tillbringade i praktiken hela vintern i Palma de Mallorca, där förhållandena är goda för segling. Träningen har gett resultat.

– 49er är en tuffare båt. Men det är också mera proffsigt, säger Grönblom.

Bland de yngsta

På förhand sett hade Ehrnrooth och Grönblom siktet inställt på minst en plats bland de fem bästa i U23-VM. VM-regattan lyckades enligt alla förväntningar.

– Det känns som ett pris för vårt hårda arbete, säger Ehrnrooth.

Efter U23-VM tar båda en liten andhämtningspaus med seglingen för att fokusera på sina studentskrivningar. Ehrnooth studerar vid Mattlidens gymnasium, medan Grönblom studerar vid idrottslinjen i Brändö gymnasium. De har potentiellt fortfarande flera år framför sig i juniorregattorna.

– Vi hör klart till de yngsta i vår åldersklass, säger Ehrnrooth.

"Supermotiverade"

Siktet är ändå inställt högre än så. VM-silvret gav en rejäl dos med självförtroende och efter höstens studentskrivningar bär det av till Sydeuropa för vintern.

– VM-silvret ger massor av motivation. Vi är supermotiverade och vill verkligen vinna, säger Grönblom.

Studentskrivningarna fortsätter i vår, men efter det kan Grönblom och Ehrnrooth fokusera helt på segling för en tid. En helhjärtad satsning kräver tid och resurser.

– Sen kan vi träna och se vart det leder, säger Ehrnrooth.

Drömmer om OS

Seglingen har varit en av Finlands starka OS-grenar under 2000-talet och det är också de olympiska ringarna som hägrar i Ehrnrooths och Grönbloms framtidsvisioner. VM-silvret i Marseille var ett steg på vägen mot att förverkliga drömmarna.

– Ända sedan vi var små har den stora drömmen varit en OS-medalj, säger Grönblom.

– Det skulle vara en dröm redan att vara med i OS i Tokyo 2020.

Framgångarna har följt varandra under de två säsonger som Ehrnrooth och Grönblom seglat tillsammans, så det borde inte finnas någon orsak till att de inte skulle kunna uppnå sina målsättningar. Om allting klaffar.

– Det är en otrolig känsla när vår dröm kommer närmare, säger Ehrnrooth.

Roligt är huvudsaken

Seglarna tackar sin tränare Jan Gahmberg, som planerat deras träning. Det är ännu oklart exakt var de tillbringar nästa vinter, men förmodligen någonstans i Sydeuropa.

– Det krävs förstås bra planering, bra träningsprogram, lyckad träning på alla delområden, ekonomiskt stöd och förhoppningsvis sponsorer, säger Grönblom.

– Huvudsaken är att det är roligt. Då utvecklas man också, säger Ehrnrooth.

Thomas Johanson och Jyrki Järvi, Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff, Tuuli Petäjä. Kanske listan över finländska OS-medaljörer i segling under 2000-talet får en förlängning i Tokyo?

EM-medaljer

Finland skördade också framgångar i U19-EM i Sverige. I OS-klassen Laser standard vann Nooa Laukkanen silver och Aleksi Tapper brons.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning