VM-resenärer åker visumfritt till Ryssland och får gratis tågbiljetter

Öppningsmatchen och finalen i sommarens VM spelas på den nyrenoverade Luzjniki-stadion i Moskva. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Biljetterna till fotbolls-VM i Ryssland har kritiserats för att vara dyra – men ger flera förmåner. SPT guidar dig genom biljettdjungeln.

VM i fotboll spelas bland annat i S:t Petersburg, 150 kilometer från gränsen till Finland. Närmare än det kommer mästerskapet knappast någonsin att komma.

För Ryssland är VM en stor pr-möjlighet och landet vill visa upp sig från sin bästa sida. Det är goda nyheter för VM-resenärer, som kan dra nytta av olika förmåner.

VM är en ypperlig chans att kombinera sightseeing med toppfotboll.

VM-resenärer behöver inte krångla med en jobbig visumprocess – om man har en VM-biljett behöver man bara skaffa ett gratis id-kort för supportrar (så kallat fan-id) och sedan är man klar att åka över gränsen.

Om man har biljett till minst en match får man vistas i Ryssland från den 4 juni till den 25 juli. Id-kortet berättigar till upprepade inresor under denna period.

I VM fortsätter de gratis tågresorna, som gjorde debut och rosades i Confederations Cup i somras. Om man har matchbiljetter i olika städer får man åka gratis mellan matchorterna.

Med id-kortet åker man också gratis i kollektivtrafiken på matchdagarna.

Biljettlotteriet i gång

Internationella fotbollsförbundet Fifa har ensamrätt till biljettförsäljningen och sålde hela 740 000 biljetter innan grupperna lottades. Många blev utan och ansökningar för miljontals biljetter lämnades in.

Ännu är det inte för sent att köpa biljetter. Tre försäljningsfaser återstår.

Biljetterna släpps i olika etapper. Följande försäljningsperiod inleddes den 5 december och avslutas den 31 januari. Det handlar om ett biljettlotteri. Om biljettansökningarna överskrider det totala antalet tillgängliga biljetter, lottas biljetterna ut. Biljetter till de hetaste matcherna kommer att vara enormt eftertraktade.

Efter lotteriperioden väntar en vanlig försäljningsfas. Fifa har redan ordnat en likadan fas och då såldes 98 procent av de tillgängliga biljetterna under det första dygnet. Då köpte folk biljetter till matcher utan att veta vilka lag som spelar.

Om man vill se en VM-match på plats får man punga ut med minst 89 euro för en gruppspelsmatch. En "billig" biljett till finalen i Moskva kostar 385 euro.

Var spelas VM? I Sankt Petersburg, Moskva, Kaliningrad, Jekaterinburg, Kazan, Nizjnij Novgorod, Rostov, Samara, Saransk, Sotji, och Volgograd.

När? Den 14 juni till den 15 juli nästa år.

Vad kostar det att resa till Ryssland? Tåg Helsingfors–Sankt Petersburg från 78 euro tur och retur, tar tre och en halv timme. Flyg Helsingfors–Moskva cirka 180 euro tur och retur, tar en och en halv timme.

Vad kostar biljetterna? Det finns tre olika kategorier för utlänningar. Följande priser är för biljetter i den billigaste kategorin: 89 euro för en gruppspelsmatch, 97 euro för åttondelsfinal, 148 euro för kvartsfinal, 240 euro för semifinal, 175 euro för bronsmatchen och 385 euro för en finalbiljett.

Hur många biljetter får man köpa? I lotteriet får ett hushåll ansöka om fyra biljetter per match och lägga in ansökningar till maximalt sju matcher. Ett hushåll kan alltså maximalt köpa 28 biljetter.

Var kan jag ansöka om biljetter? Gå in på Fifa.com/tickets. Följande biljettlotteriperiod inleddes den 5 december och slutar den 31 januari. Biljetterna lottas ut i början av februari. För sannolikheten att få biljetter spelar det ingen roll när du lämnar in ansökan.

Hur fungerar lotterisystemet? Biljetterna lottas ut matchspecifikt – om du ansökt om biljetter till sju matcher kan du alltså till exempel få biljetter till allt mellan noll och sju matcher. Till en match får du antingen noll biljetter eller alla biljetter du ansökt om. Du kan alltså inte tilldelas till exempel två biljetter om du ansökt om fyra.

Måste jag ta emot biljetterna jag tilldelas? Ja. Pengarna dras automatiskt från kontot. Det går att göra ändringar eller göra sig av med biljetter senare. Om du ansöker om flera biljetter måste du fylla i uppgifter om medresenärer. Om en gäst lämnar återbud går det att ersätta gästen med en annan person. Det går också att bli av med biljetter via Fifas officiella andrahandsförsäljning.

Biljettsystemet låter jobbigt. Finns det andra alternativ? Efter lotteriperioden som tar slut den 31 januari inleds följande period den 13 mars. Då finns biljetter som blivit över efter lotteriperioden till förfogande och det är först till kvarn som gäller. Biljetterna lottas alltså inte ut. En sista fas inleds den 18 april och pågår under VM.

Vad är fan-id? Då man fått VM-biljetter måste man ansöka om ett id-kort för supportrar – fan-id. Id-kortet är gratis och ansökan lämnas in på webben. Utan ett id-kort släpps man inte in på matcherna.

Vilka biljettförmåner finns det? En VM-biljett och fan-id möjliggör en visumfri resa till Ryssland. Man får också resa gratis med kollektivtrafik på matchdagar och med tåg mellan städer om man har biljetter på olika orter.

Fifa säljer också olika biljettpaket, som är väldigt dyra. Ett paket med biljetter till två gruppspelsmatcher och finalen kostar till exempel 8 900 euro.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning