VM-referaten på svenska fortsätter: ”Jag kör min egen stil”

Niclas Lönnqvist tror inte på Finlands chanser i VM. Bild: SPT / Sebastian Backman

För fjärde året i följd står Niclas Lönnqvist för de svenska referaten från VM i ishockey, som sänds på MTV:s kanaler.– Jag håller ett lugnt tempo och låter ibland bilden tala för sig, säger Lönnqvist.

Tack vare ett samarbete mellan MTV3, Konstsamfundet och HBL fortsätter de svenska referaten från VM i ishockey. I år utlovas också två minuter långa sammandrag från Finlands matcher med Niclas Lönnqvists referat. HBL:s sportchef Filip Saxén är nöjd med upplägget.

–  Hockey-VM är väldigt viktigt för den finlandssvenska publiken och vi är glada över att kunna vara med.

Lönnqvist refererar Finlands sex gruppspelsmatcher, Finlands eventuella kvartsfinal, semifinalerna, bronsmatchen och finalen. Efter tre år i referatbåset säger Lönnqvist att han hittat sin stil. Han utlovar lugna och analytiska referat med spelet i fokus.

– Jag är ingen Kaj Kunnas eller Antero Mertaranta. Jag är ingen stor stjärna som står i fokus utan kommer i stället att vara objektiv, leverera några anekdoter och ibland låta bilden tala för sig.

Hurdan respons har du fått genom åren?

–  Blandad. Vissa tycker att jag är en otroligt dålig referent, men många uppskattar också min lugna stil. Jag har lärt mig att inte dra skämt om jag inte är 100 procent säker på att jag är rolig, då är det bättre att vara tyst.

Hur går det för Finland?

– Finland åker ut i kvartsfinal. Jag vill gärna vara optimist och säga att de klarar sig längre, men de gör de inte. Laget är för ojämnt, trots NHL-förstärkningar.

Lönnqvist lyfter fram Kanada som den solklara favoriten och tror att Tre Kronor också kommer att spela final.

– Det är ett tråkigt tips, men just nu talar allt för det.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03