Inget VM-rally i Jyväskylä i sommar – "Ett svårt beslut att ta"

Gruset kommer inte att spruta på skogvägarna runt Jyväskylä i sommar. VM-rallyt i Finland ställs in. Arkivbild. Bild: Roni Rekomaa/TT-AP

VM-rallyt i Jyväskylä 6-9 augusti ställs in på grund av osäkerheten kring coronapandemin. Det är den tredje deltävlingen som inte kan köras som planerat.

Portugal och Kenya har sedan tidigare fått stryka sig från VM-kalendern medan Argentina och Italien flyttat fram sina tävlingar.

"Trots att situationen i Finland och internationellt har blivit bättre, finns det fortfarande för många frågor kring hälsa och säkerhet för att organisera tävlingen med bara två månader kvar" säger arrangören i ett pressmeddelande.

Bristen på information om olika nationers reserestriktioner den kommande tiden anges även som skäl för att ställa in. Att senarelägga tävlingen diskuterades, men på grund av för många osäkerhetsfaktorer väljer Finland att återkomma i nästa års VM-serie.

"Vi undersökte möjligheten att köra rallyt på hösten men det fanns för många faktorer som var osäkra. Att ställa in rallyt var det bästa alternativet vid det här skedet", säger tävlingschefen Kai Tarkiainen i pressmeddelandet.

Också tävlingens promotor Jani Backman beklagade sig över beslutet men konstaterade att det var rätt beslut i det här läget.

"Trots att vi hela våren har tänkt på och förberett oss för att ställa in rallyt är det klart att det är ett svårt beslut för oss att ta. Genom att ställa in tävlingen vill vi visa att vi är ansvarsfulla mot alla samarbetspartners och mot samhället. Hälsa och välmående kommer på första plats och vi siktar nu mot VM-rallyt 2021", säger Backman.

Hittills har blott tre deltävlingar avgjorts, i Monte Carlo, Sverige och Mexiko. Nästa planerade VM-rally är i Nya Zeeland 3-6 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning