VM på naturis och utan belysning – "Herrarna hade aldrig gått med på det här"

På den här sjön ska VM-avgöras Bild: EPA/WU HONG

Finland jagar sin femte VM-medalj på en sjö, i en park utan belysning och över förkortad speltid i kinesiska Chengde.Även på högsta landslagsnivå är skillnaderna mellan dam- och herridrott talande.

Drygt 20 mil nordost om Kinas huvudstad Peking ligger turistorten Chengde. En stad som byggdes upp under inledningen av Qingdynastin (1644–1912) och varit semesterort för flera kejsare.

2018 blir Chengde värdort för Kinas första världsmästerskap i bandy. Men med allt annat än högklassiga förutsättningar för världens bästa damer.

Mästerskapet ska spelas på naturis, på en av sjöarna i parkområdet Chengde, utan vare sig planbelysning eller permanenta omklädningsrum.

Samtliga VM-matcher måste spelas i dagsljus och speltiden är förkortad, från ordinarie 2x45 minuter till 2x30. Dessutom spelas både semifinalerna och finalen samma dag.

– Herrarna hade aldrig gått med på det här, det hade inte varit en diskussion om det. De hade krävt att man ska spela i en hall och att det skulle vara uppstyrt på ett helt annat sätt. Jag tycker att det är tråkigt, tjejerna är värda mycket, mycket mer. Att ett herr-VM hade spelats under de här förutsättningarna är helt uteslutet, säger den svenska landslagstränaren Magnus Nordin.

– Men vi har vetat om det här under ett och ett halvt års tid, det är inget som ramlar ned från himlen just nu.

Finland inleder VM mot värdnationen Kina på tisdagen.

Fakta

Finlands lag i VM

Målvakt: Tytti Segerman

Utespelare: Emma Janhunen, Tiia Lehtinen, Sofia Segerman, Petra Verhelä, Emma Malinen, Joanna Nykänen, Sara Oravuo, Hanna Snäll, Linda Lohiniva, Miisa Klemola, Susanna Simola, Anna Tiippana, Iina Lempinen, Marisa Klemola, Katja Eklund.

Finlands gruppspelsmatcher: 9.1 Finland–Kina, 10.1 Finland–Schweiz, 11.1 Estland–Finland.

Kvartsfinalerna spelas 12.1, semifinaler, final och bronsmatch 13.1.

Fakta:

Finland i VM

2016: Sexa i Roseville, USA.

2014: Brons i Villmanstrand, Finland.

2012: Brons i Irkutsk, Ryssland.

2010: Femma i Drammen, Norge.

2008: Brons i Dalarna, Sverige.

2007: Femma i Budapest, Ungern.

2006: Fyra i Roseville, USA.

2004: Brons i Villmanstrand, Finland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03