VM på hemmaplan – spelorten ett frågetecken på grund av problemen i Esbo

OS i Pyeongchang slutade i jubel för damlejonen. Kan laget ta en ny medalj då VM avgörs på hemmaplan om ett drygt år. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

De färska OS-bronsmedaljörerna från Pyeongchang spelar VM på hemmaplan nästa säsong. Var damernas mästerskap spelas kan avgöras på fredag.

De finländska damerna har etablerat sig som det klart starkaste laget efter de "omöjliga" nordamerikanska lagen. Finland har slagit sina europeiska motståndare upprepade gånger de gångna säsongerna och i OS i Pyeongchang lät man varken Ryssland eller Sverige överraska på vägen till ett brons.

Mot USA och Kanada är saldot rejält på minus och det blev förluster mot båda lagen i Sydkorea.

Mot den bakgrunden ser nästa års VM på hemmaplan högintressant ut för finländsk del. I ett land där publiken tänder till vid framgång är en – om inte säker så åtminstone potentiell – medalj ett bra sätt att marknadsföra ett mästerskap.

VM, den här gången med tio lag i stället för åtta, avgörs i Finland i april. Men var turneringen spelas är för tillfället öppet även om man från Ishockeyförbundets sida hoppas på en lösning i frågan redan på fredag.

– Målet är att arrangera VM på en ort där samtliga matcher kan spelas i samma arena. Det ska vara en arena där det finns en huvudhall och en träningshall som kan utnyttjas för matcherna, säger förbundets vd Matti Nurminen.

Då förbundet ansökte om och tilldelades VM var det med Esbo som spelort i ansökan. Och tanken var att mästerskapet skulle spelas i Metroareena i Hagalunds idrottspark. Den rätt moderna arenan skulle vara perfekt för ett mästerskap av dam-VM:s storlek och hallen uppfyller de kriterier som ställs på en spelarena i dagens läge – i synnerhet efter att metron börjat gå till Esbo och närmaste station finns ett stenkast från hallen.

Allt såg bra ut fram till juli i fjol då elbolaget Caruna stängde av elektriciteten i arenan på grund av att hallbolaget Tapiolan monitoimiareena Oy inte betalat sina räkningar.

– Vi blev rätt skrämda då det visade sig att det ekonomiska läget i arenan var så pass dåligt att bland annat elektriciteten stängdes av och därför har vi sett oss om efter andra potentiella spelorter, säger Nurminen.

– Nu är läget lite mera stabilt och vi har ett bindande erbjudande från Esbo stad så de är fortfarande en potentiell kandidat för värdskapet.

Men de stora problemen i och kring hockeyn i Esbo har alltså fått förbundet att blicka åt andra håll. Men ekvationen är inte helt enkel att få att gå ihop. För att boka en hall av den kaliber som behövs för ett VM samtidigt som ligans slutspel pågår är svårt.

– De arenor som har ligalag som potentiellt kan spela i final är så gott som uteslutna, säger Nurminen.

Det betyder att Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Helsingfors knappast är aktuella för värdskapet. Samtidigt är det just i de städerna plus Esbo och eventuellt också Tavastehus där ett VM kan genomföras på ett vettigt sätt.

– Det finns en del kriterier som måste uppfyllas, säger Nurminen.

– Spelarna och publiken måste ha bra förhållanden att trivas och kunna njuta av turneringen. Den ekonomiska delen är också viktig och där spelar det en stor roll hur de potentiella värdstäderna förhåller sig till ett VM. Det är också viktigt att arrangera turneringen på en ort där man kan locka mycket publik och som kan påverka sportens popularitet på ett positivt sätt.

En utmaning för den kommande värdorten och -arenan är att det ska finnas omklädningsrum för samtliga deltagande lag. Det betyder tio omklädningsrum med avlopp och tvättutrymmen för spelare. Det finns inte i någon arena för tillfället vilket betyder att de måste byggas i anslutning till VM-arenan inför turneringen.

Med ett drygt år till VM är det ännu inte brådskande att besluta om värdstaden men det finns inte heller extra tid. Går allt enligt förbundets planer kan man redan på fredag presentera värdstaden. Om man inte kommer fram till en lösning då kan beslutet skjutas upp till början av april.

– Vi har tillräckligt bra alternativ att välja mellan, säger Nurminen.

– Jag hoppas vi kan ta beslutet på fredag.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46