VM-orten klarnar inom några veckor – Esbo inte längre aktuell

Michelle Karvinen (i mitten), Emma Nuutinen (till vänster) och Riikka Välilä hade orsak att fira i OS i Pyeongchang där Finland tog hem bronset Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Om ett år ska de regerande OS-bronsmedaljörerna spela VM inför hemmapubliken. Ishockeyförbundets vd Matti Nurminen säger att valet av spelort dragit ut på tiden men att beslutet tas inom kort.

Med ett år kvar till hemma-VM är det fortfarande oklart var turneringen ska spelas. Men ishockeyförbundets ordförande Matti Nurminen är lugn trots att beslutet inte tagits.

– Vårt mål var att spelorten skulle vara klar i mars, nu har beslutet dragit ut lite på tiden men det spelar ingen roll med tanke på förberedelserna och planeringen. Vi kan göra mycket av jobbet utan att ha spelorten fastslagen, säger Nurminen till HBL.

Ursprungligen var förbundets tanke att VM för damer skulle spelas i Esbo då turneringen avgörs i april. Det var Esbo som nämndes i ansökan som det finländska förbundet lämnade in till internationella ishockeyförbundet IIHF.

Men redan under sommaren 2017 seglade mörka moln upp då bolaget bakom Metroarenan och klubben Espoo United haft stora ekonomiska problem som bland annat ledde till att eltillförseln till arenan stryptes. Obetalda räkningar, skatteskulder och konkursansökningar gör att hela Esbohockeyns framtid kan vara i fara och vad som händer med arenan om Espoo United går i graven är oklart. Det fick förbundet att kartlägga andra alternativ för VM på hemmaplan.

Och man har ett starkt alternativ för spelort även om Nurminen inte vill avslöja vilken stad som är närmast att stå värd för VM nästa år.

– I och med att VM går samtidigt som ligafinalerna måste vi diskutera matchprogrammet med IIHF och med ligalaget som spelar i arenan där VM eventuellt ska avgöras, säger Nurminen.

Är Esbo med andra ord inte längre ett alternativ?

– Esbo är inte längre vårt första alternativ, nöjer sig Nurminen att kommentera situationen.

Kriterierna för VM-värden gör att det egentligen bara finns fyra alternativ för var turneringen kan avgöras.

Samtliga VM-matcher ska kunna spelas i samma arena vilket betyder att det måste vara en ishall med två rinkar – en huvudhall och en träningshall. Dessutom ska det finnas tillräckligt med omklädningsrum för tio lag men där har förbundet planer på att vid behov bygga tillfälliga omklädningsrum med både vatten och avlopp om det inte finns tillräckligt från förr.

För tillfället spelas det ligahockey i Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Uleåborg och det är de fyra städerna som är de starkaste alternativen för att stå värdar för VM nästa vår. För publikunderlag och synlighet är det nästan det måste att spela turneringen i någon av de större städerna – helst i Helsingfors där de stora mediahusen har starkast bemanning.

Tavastehus har också nämnts i diskussionerna och risken för att stadens ligalag HPK skulle spela i ligafinalerna nästa säsong är betydligt mindre än att HIFK, Tappara, TPS eller Kärpät gör det.

– Vi ska kunna ta ett beslut inom någon eller senast några veckor. Då finns det gott om tid att få allt klart i god tid inför VM, säger Nurminen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning