VM-kolumn: "Tyskland har förlorat två världskrig och mot Mexiko"

Bild: Mladen Antonov

Mexikos skräll mot Tyskland ledde till den största fotbollsglädje jag någonsin skådat på plats. Det var inte bara mexikanerna som log – en rysk taxichaufför var sällsynt skadeglad.

Efter att ha sett Islands bragdmatch mot Argentina var det dags för den andra stora höjdpunkten i Moskva: Tyskland mot Mexiko.

Tysk dominans på läktaren? Absolut inte. Det var minst lika många mexikaner på plats och de vann läktarmatchen med klarare siffror än 1–0 på planen.

Mitt resesällskap hade den stora turen att sitta på den mexikanska kortsidan. Det fanns nog ingen plats på jorden jag hellre hade varit just då. Stämningen och glädjen är svår att klä i ord. Vi njöt för fulla muggar – bokstavligen.

Första gången de kom flygande var efter Hirving Lozanos fullträff. Efter slutsignalen var det dags för en ny öldusch. Min Ajaxtröja med Litmanentryck har nu en distinkt doft av den amerikanska öl som är den enda som får säljas på arenan.

Gröntröjorna på läktaren tog ut allt av segern. Det sjöngs om Lozanos förträfflighet från pausvisslingen fram till tunnelbanestationen. Bäst stämning var det antagligen vid pissoarerna i paus. Det var sombreros, wrestlingmasker, glädjetårar och en massa hoppande och sjungande.

De mexikanska supportrarna ska också ha en eloge för att de inte häcklade motståndarfansen efter slutvisslingen, vilket förstärkte intrycket av glädjefesten. Vänligheten har varit ett genomgående tema under de tre matcher jag sett i VM. Jag har inte sett en enda ful handgest eller hört aggressiva yttringar. Det råder karnevalstämning och precis så ska det vara.

De långväga supportrarna är redan segervissa. Efter matchen fanns det mexikaner som ville byta bort sina biljetter till åttondelen i Samara mot den i S:t Petersburg. Om Mexiko ska spela där måste de vinna gruppen.

Det var inte bara mexikanerna som var lyckliga över segern. Efter att vi ätit en god ukrainsk middag satte vi oss i en taxi.

Då chauffören fick höra att vi bevittnat Tysklands första förlust i en VM-öppningsmatch på 36 år blev han munter. En liten utläggning om fotbolls- och krigshistoria följde. Han tyckte inte alls att förlusten var konstig, snarare väntad.

– 2014 spelade regerande mästaren Spanien dåligt, 2010 underpresterade Italien, 2006 lyckades inte Brasilien så bra. Här i Ryssland har Tyskland tidigare förlorat första världskriget, andra världskriget och nu också mot Mexiko.

SPT-Sebastian Backman

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning