VM i Seefeld hägrar redan – "vi har höga förväntningar"

Venlastafetten i Hollola var en del av Krista Pärmäkoskis sommarträning. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Skidlandslaget lär sig känna VM-spåren utan och innan före skidfesten i Seefeld.– Vårt tema har varit hög fart, säger chefstränaren Matti Haavisto.

Svettpärlorna rinner längs med Krista Pärmäkoskis kinder när hon trycker på uppför sluttningen i VM-spåret i Seefeld. Drömmen om en ny VM-medalj driver henne framåt – kanske hennes första guld?

Löpbandet surrar. Stället: toppidrottsforskningsinstitutet Kihu, Jyväskylä. Tidpunkten: september, fem månader före VM.

– Vi filmade banprofilerna redan förra säsongen och vi vet stigningarnas längd och branthet. Parametrarna för de olika VM-spåren är programmerade i Kihus testmatta, säger Matti Haavisto skidlandslagets nya chefstränare och samtidigt Pärmäkoskis personliga tränare.

Inte lika krävande

Österrikiska Seefeld är bekant som värd för världscupen. Orten ligger på ungefär 1 200 meters höjd över havet – inte riktigt hög höjd, men betydligt högre än exempelvis Pyeongchang och Lahtis. Längdåkningen i OS i Sotji 2014 var ungefär på samma höjd – före det var det senaste stora mästerskapet som ordnades så högt OS i Turin 2006.

– Skidspåren är inte lika krävande som i OS i Sydkorea eller VM i Lahtis. Det betyder inte att de är lätta, säger Haavisto.

Ett element som särpräglar Seefeld är de snabba utförsåkningarna. Det är något som kan bli avgörande – sprintbanan har till exempel en snabb utförsbacke före upploppet.

– Landslagets tema har varit fart, fristil i hög fart och skate utan stavar. Det återstår att se hur det fungerar i verkligheten på snön.

Läger i Seefeld

Landslaget har precis återvänt från ett två och en halv vecka långt läger på hög höjd i schweiziska Pontrezina. Så gott som hela landslaget deltog, frånsett nykomlingarna Joni Mäki, Eveliina Piippo och Lauri Vuorinen.

– Det blir så hög belastning som helhet på grund av den tunna luften att vi ansåg att det är bäst att de unga under tiden tränar i Norge med landslagets utmanargrupp, säger Haavisto.

Nästa vecka åker landslaget till Seefeld för att bekanta sig med VM-spåren i tio dagar. Det blir ett tufft läger med hög intensitet.

– Lägret i Pontrezina betonade mer träningsvolym. Nu blir det högre fart. Vi har planerat tre nyckelträningspass, säger Haavisto.

Nykomlingar i laget

I Seefeld är Mäki, Piippo och Vuorinen med igen. Däremot står Anssi Pentsinen och Iivo Niskanen över.

– Anssi har sina studier och vi kom redan i våras överens med Iivos tränare om att han inte deltar i lägret i Seefeld, säger Haavisto.

Båda är med igen då landslaget åker till glaciären i italienska Val Senales i oktober. Även då blir Piippo, Mäki och Vuorinen borta, eftersom Val Senales ligger närmare 3 000 meter över havet. I övrigt har nykomlingarna kommit bra in i landslaget.

– Det gamla gardet har tagit väl emot gröngölingarna. Ibland måste man lite dra i bromshandtaget så de förstår att de under sitt första år i landslaget inte kan göra riktigt samma träning som de som varit med tio år. Vi har anpassat träningen individuellt.

Oväntade uppgifter

Själv har Haavisto också fått anpassa sig till en ny roll. Under Reijo Jylhäs tid som chefstränare var han vallningschef.

– Så småningom börjar jag kommer tillrätta. Det tar oväntat mycket tid att organisera, ordna resor och sånt – annat än träning. Jag har förstås talat med Reijo och följt hans arbete under fyra år så det var inte direkt en överraskning.

Förra säsongen deltog de personliga tränarna i landslagslägren, tack vare olympiska kommitténs stöd. Det har inte varit möjligt i sommar, men precis som Haavisto har flera av de assisterande tränarna en dubbelroll som personlig tränare.

Jylhä lyckades skapa ett fungerande system i landslaget – och det gav resultat. Fem VM-medaljer i Lahtis. Fyra OS-medaljer i Pyeongchang. Förväntningarna – och målsättningarna – är förstås höga inför VM i Seefeld.

Generationsskiftet får vänta

Haavistos egna personliga adept Pärmäkoski kirrade fem VM- och OS-medaljer. Det säger sig självt att målsättningarna är höga inför VM i Seefeld.

– Det här handlar förstås om att göra resultat. Vi har inte ännu någon officiell målsättning, men det är klart att vi går ut för att slåss om medalj varje dag, säger Haavisto.

– Vi står inför ett generationsskifte i landslaget, men det syns inte ännu så starkt den här säsongen – fast vi har några unga i landslaget. Vi har flera mer erfarna trotjänare som fortsätter i landslaget.

Laukkanen med i VM

Niskanen, Pärmäkoski, Matti Heikkinen, Kerttu Niskanen och Ristomatti Hakola är landslagets vassaste spets även i vinter. Johanna Matintalo närmar sig den internationella täten och talanger som Vuorinen, Mäki och Piippo kan mycket väl ta poäng i världscupen. I vinter kommer också skidskytten Mari Laukkanen att satsa stenhårt på fristilssprinten i Seefeld.

- Vi har höga förväntningar, säger Haavisto.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning