VM i orientering kör i gång – så här tävlar finländarna

Venla Harju tävlade tidigare i sommar i en stadsorientering i Helsingfors men i VM i Østfold kommer enbart terränglopp tävlas. Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

VM i orientering inleds redan i dag med välkomstceremonier i norska Østfold och mästerskapen fortsätter ända tills söndag. Med i VM är en bra mix av yngre och mer erfarna finländare och nytt med årets tävlingar är att de enbart omfattar terränglopp.

I morgon startar själva tävlandet i Østfold då medeldistansernas kval för både damer och herrar löps. De blåvita representanterna är Venla Harju, Saila Kinni, Merja Rantanen och Marika Teini på damsidan samt Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläinen i herrtävlingen.

Det finska landslaget har haft en nästan en månad lång förberedelse för mästerskapen då hela VM-truppen utnämndes redan i slutet av juli.

– Vi har tränat en hel del i Norge och så har vi i Finland försökt träna mer backlöpning och i tyngre terräng. Alldeles för mycket har man inte behövt träna på terrängtypen, då den är en rätt så typisk nordisk variant, berättar Kirmula om de senaste veckorna inför VM på Orienteringsförbundets hemsida.

Den 24-åriga Kirmula gör sitt fjärde VM i Norge, men förklarar att utgångsläget nu är annorlunda.

– Nu har jag inte haft några benskador strax inför tävlingarna och situationen har varit ganska mycket bättre än under de senaste åren. Det är kul att gå in i VM då kroppen är hel. Känslan är förväntansfull, säger Kirmula som löper samtliga tre distanser i Østfold.

Harju vill bli medaljör igen

På damsidan går också Harju, Kinni och Rantanen in i VM ur ett nytt utgångsläge. Samtliga tre erfarna orienterare återvände i år till landslaget efter att ha fått familjeutökning. Av dem tog Harju två och Rantanen en medalj i VM 2017.

– Siktet var hela tiden inställt på att återvända efter graviditeten, säger Harju till det Internationella orienteringsförbundet.

Till och med under sin paus från tävlandet kunde Harju inte avstå från att navigera ute i skogen nu som då.

– Jag gick faktiskt i skogen som åskådare för en stafett-träning dagen innan jag födde barnet, förklarar Harju.

Den 29-åriga Harju har under sin karriär tagit både VM-silver och brons, men guldmedaljen fattas fortfarande. Förväntningarna för årets mästerskap tonas dock ned.

– Detta är första gången jag känner att jag kan löpa väl och lyckas på långdistansen. Medeldistansen är alltid en stor teknisk och mental utmaning, medan i stafetten känns det som att man löper för hela Finland. Mitt mål i år är att vinna en medalj, säger Harju.

Resten av VM-programmet ser ut som följande: på onsdag tävlas långdistansen, på fredag medeldistansens final och på lördag står stafetten i tur som avslutande distans.

Medeldistans:

Damer: Venla Harju, Saila Kinni, Merja Rantanen och Marika Teini. Reserv: Maija Sianoja

Herrar: Miika Kirmula, Aleksi Niemi och Topi Syrjäläinen. Reserv: Elias Kuukka

Långdistans:

Damer: Venla Harju, Merja Rantanen och Marika Teini. Reserv: Saila Kinni

Herrar: Miika Kirmula, Elias Kuukka. Reserv: Akseli Ruohola

Stafett:

Damer: Venla Harju, Merja Rantanen och Marika Teini. Reserv: Saila Kinni

Herrar: Miika Kirmula, Elias Kuukka och Aleksi Niemi. Reserv: Olli Ojanaho

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning