VM-guld och -silver för Eevi Bengs

Eevi Bengs Bild: Niklas Tallqvist

Eevi Bengs tog guld och silver i löpskytte vid VM-tävlingarna i Kapstaden.

27-åriga Eevi Bengs, som representerar föreningen Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat, var först i mål då VM i löpskytte avgjordes i Kapstaden i Sydafrika på lördagen.

– Det känns helt fantastiskt. Jag upplevde en av karriärens höjdpunkter då jag gick i mål, säger Bengs.

Men helt enligt planerna gick Bengs tävling inte även om hon avslutade på bästa tänkbara sätt. I den första kurvan steg hon snett och vred vristen. Men missödet störde inte henne nämnvärt under tävlingen.

Inte ens de svåra förhållandena med stark vind kunde sätta käppar i hjulen för Bengs. Hon var förkrossande överlägsen i tävlingen.

– Skyttet var utmanande i vinden. Vi löpte en 400 meters bana åtta gånger och det fanns många kurvor på banan. Det fanns också en nedförsbacke där jag kunde dra upp en lucka till motståndarna och jag kunde ta mig i mål som etta utan att behöva spurta på slutet, beskriver hon tävlingen.

I mål var hon nästan två minuter före tävlingens tvåa Suzie Caven från Storbritannien medanCharlotte Menard från Frankrike tog hem bronset.

På söndag vann Bengs VM-silver tillsammans med Tiitus Ämmälä i parsprinten. Den finländska duon förlorade 34 sekunder åt segrande Alida Van Der Merwe och Pieter Oosthuizen från Sydafrika.

Löpskytte är den avslutande grenen i modern femkamp. Deltagarna löper 3200 meter och stannar fyra gånger för att skjuta. Vapnet som används är en laserpistol. Deltagarna har ett obegränsat antal försök, men måste göra en laddningsrörelse före varje nytt skott. Efter 50 sekunder får deltagaren fortsätta löpa, fastän den inte träffat alla tavlor.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning