VM-guld efter motgångarna – "känns stort"

Eevi Bengs firade VM-guld i laser run i oktober. Bild: Jouko Pakarinen

Femkamparen Eevi Bengs har äntligen kunnat börja träna ordentligen igen – och avslutade 2017 med ett VM-guld.

Men det var nära att också VM skulle gå åt skogen direkt. I startträngseln i VM i laser run i Kapstaden vrickade Bengs foten.

– Det var en skarp kurva direkt efter startlinjen och jag tänkte gå ut jättehårt för att hinna dit först. Jag hann, men sen kom det en grupp löpare som klämde sig förbi i innerkurvan och trängde mig utåt. Jag steg i ett dike och vrickade foten, berättar Eevi Bengs om tävlingen i oktober.

– Det gjorde jätteont och dunkade hela tiden under det första skyttet. Men det gick över efter ett par hundra meter. Jag var ändå oroad över hur det går med stafetten nästa dag. Efter tävlingen kom jag inte ens ihåg mera vilken fot det var, så jag lade is på båda vristerna. Tur att det inte var så allvarligt.

En dröm i uppfyllelse

Laser run består av cirka 3 200 meter löpning varvat med skytte, med en laserpistol. Skyttet består av fyra gånger fem måltavlor. Det är i praktiken samma gren som det avslutande löpskyttet i den olympiska grenen modern femkamp, fast i modern femkamp är laser run det sista delmomentet som avgörs med jaktstart. Ingen startträngsel med andra ord.

– Det är min bästa gren i femkamp och jag tycker också om att tävla skilt i laser run, säger Bengs.

Tävlingen i Kapstaden slutade med VM-guld – och följande dag tog Bengs och sjuttonåringen Tiitus Ämmälä silver i mixedstafetten. En härlig avslutning på en tung säsong.

– Det har varit en säsong fylld av motgångar. VM-guldet var en jättefin avslutning. Det var stort. Ett slags dröm som gick i uppfyllelse, säger Bengs, som från förut hade ett VM-silver i laser run.

Hon belönades under fäktnings- och femkampsförbundets höstmöte på lördagen. Men det har varit en lång väg dit.

Långt uppehåll

I början av 2016 var Bengs i mycket lovande form och hade förbättrat sitt personliga rekord i 200 m simning med fem sekunder – en enorm förbättring. Men under våren insjuknade hon i en allvarlig lunginflammation. En ovanlig och lömsk variant. Det tog en månad innan hon ens fick rätt diagnos.

– Jag kunde inte ens prata utan att bli andfådd, säger hon.

Det tog flera månader för Bengs, 27, att återhämta sig och ännu längre innan hon kunde träna igen. I början fick hon bara träna en timme per dag – nästan ingenting för en femkampare – och fick inte bli andfådd. Hon lider också av astma, vilket inte underlättade.

– Jag kunde börja träna först i januari. Man måste verkligen vara i toppform för att genomföra en hel femkamp, under en dag. Den här säsongen räckte formen till VM-guldet i laser run. Nästa säsong kanske det går att göra en lyckad femkamp igen.

Nytt rekord i simning

Som en påminnelse, de andra delmomenten i modern femkamp är simning, fäktning och hinderritt. Förut avgjordes löpning och luftpistolskytte som skilda grenar, men numera är de sammanslagna till laser run. De tre första grenarna ger poäng som omräknas till sekunder i laser run, exempelvis ger 1 sekund snabbare simning än medtävlarna 2 sekunder i löpskyttet.

Den här säsongen var på sitt sätt lovande för Bengs, fast femkampsresultaten inte var så bra. Förutom VM-guldet förbättrade hon också sitt personbästa i 200 m simning i lång bana, då hon för första gången simmade under 2.30.

– Placeringarna var kanske inte så bra, men det började kännas som att jag är på väg i rätt riktning, säger Bengs som inledde den nya träningssäsongen redan före VM i laser run.

– Nu har jag kunnat träna jättebra.

"Blir spännande"

Efter jul åker Bengs med tränaren Jouko Pakarinen till Lanzarote för ett två veckors träningsläger. Världscupen i modern femkamp kör i gång i februari i Kairo och i juni avgörs världscupfinalen i Astana. I juli är det EM i ungerska Székesfehérvár och i september är det VM i Mexico City.

– Det blir spännande, för Mexico City ligger på 2 000 meters höjd och jag har aldrig varit på hög höjd förut. Jag kanske prövar ett höghöjdsläger före VM, säger hon.

– Jag ser verkligen fram emot nästa säsong. För första gången på två år har jag kunnat träna ordentligt. Jag tror det blir bra resultat.

Profil

Eevi Bengs

Ålder: 27

Hemort: Sibbo

Idrottsgren: modern femkamp, laser run.

Främsta meriter: VM-guld i laser run 2017, VM-stafettsilver i laser run 2017, VM-silver i laser run 2015, fem gånger nordisk mästare i modern femkamp.

Annat: trillingsystrarna Dagny Bengs och Fanny Bengs-Pentikäinen har också tävlingsidrottat på hög nivå, Dagny i modern femkamp och Fanny i paralympisk ridsport.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning