VM först- sen ska Vonn jaga i kapp Stenmark

Bild: VASSIL DONEV

Lindsey Vonn siktar på medalj i alpina VM, gärna flera.

Men de viktigaste tävlingarna kommer efter mästerskapet. Det är då hon ska komma ikapp svensken Ingemar Stenmark.

– Att slå Ingemars rekord skulle bli ihågkommet mer än något annat, säger amerikanskan, som har 9 världscupsegrar till svenskens 86.

Medan den dalande snön klär schweiziska S:t Moritz i VM-skrud sitter en av mästerskapets potentiella drottningar och pratar om vad hon hellre vill uppnå.

Lindsey Vonn vinner gärna en eller ett par medaljer i Schweiz – hon ställer upp i super-G, kombination och störtlopp – men OS smäller högre och viktigast av allt är ett svenskt rekord: Ingemar Stenmarks 86 världscupsegrar.

– Ingemars rekord har högsta prioritet, säger Vonn.

"Den störste"

Amerikanskan står på 77 segrar.

– Bara att vara nära att slå rekordet är en dröm. Inte på en miljon år skulle jag ha gissat det. Ingemar är en legendar i skidvärlden. Alla anser att han är den störste genom tiderna, säger 32-åringen.

Vonn anländer till S:t Moritz efter ännu en säsong söndertrasad av skador.

Hon bröt armen på träning i november och gjorde comeback för tre veckor sedan. Hon vann sin andra tävling, störtloppet i Garmisch-Partenkirchen, men är inte helt återställd.

– Det är inte på något sätt 100 procent, men det blir bättre. Jag kan hålla i en stav och skaka hand med folk men jag har svårt att sätta upp håret i en hästsvans och jag kan inte skriva för många autografer för då blir jag trött i handen, säger hon.

Vinna eller försvinna

Trots de undermåliga förberedelserna råder ingen tvekan om målsättningen.

– På ett VM är det bara medaljerna som räknas. Antingen vinner jag eller så åker jag ur. Det är med den mentaliteten jag går in i mästerskapet. Även om jag inte är mitt mest självsäkra jag så tror jag att jag kan vinna, säger Vonn.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03