VM först- sen ska Vonn jaga i kapp Stenmark

Bild: VASSIL DONEV

Lindsey Vonn siktar på medalj i alpina VM, gärna flera.

Men de viktigaste tävlingarna kommer efter mästerskapet. Det är då hon ska komma ikapp svensken Ingemar Stenmark.

– Att slå Ingemars rekord skulle bli ihågkommet mer än något annat, säger amerikanskan, som har 9 världscupsegrar till svenskens 86.

Medan den dalande snön klär schweiziska S:t Moritz i VM-skrud sitter en av mästerskapets potentiella drottningar och pratar om vad hon hellre vill uppnå.

Lindsey Vonn vinner gärna en eller ett par medaljer i Schweiz – hon ställer upp i super-G, kombination och störtlopp – men OS smäller högre och viktigast av allt är ett svenskt rekord: Ingemar Stenmarks 86 världscupsegrar.

– Ingemars rekord har högsta prioritet, säger Vonn.

"Den störste"

Amerikanskan står på 77 segrar.

– Bara att vara nära att slå rekordet är en dröm. Inte på en miljon år skulle jag ha gissat det. Ingemar är en legendar i skidvärlden. Alla anser att han är den störste genom tiderna, säger 32-åringen.

Vonn anländer till S:t Moritz efter ännu en säsong söndertrasad av skador.

Hon bröt armen på träning i november och gjorde comeback för tre veckor sedan. Hon vann sin andra tävling, störtloppet i Garmisch-Partenkirchen, men är inte helt återställd.

– Det är inte på något sätt 100 procent, men det blir bättre. Jag kan hålla i en stav och skaka hand med folk men jag har svårt att sätta upp håret i en hästsvans och jag kan inte skriva för många autografer för då blir jag trött i handen, säger hon.

Vinna eller försvinna

Trots de undermåliga förberedelserna råder ingen tvekan om målsättningen.

– På ett VM är det bara medaljerna som räknas. Antingen vinner jag eller så åker jag ur. Det är med den mentaliteten jag går in i mästerskapet. Även om jag inte är mitt mest självsäkra jag så tror jag att jag kan vinna, säger Vonn.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00