VM-final i kväll: Så ska Sverige stoppa Hansen och Danmark

Målvaktstränaren Mats Olsson bredvid Andreas Palicka på Sveriges bänk. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Mikkel Hansen och Danmark ska stoppas – men hur? Det har Sverige och inte minst Andreas Palicka ägnat timmar åt att klura på inför VM-finalen.

Det är Palicka som kommer att stå mellan de svenska stolparna för att försöka stoppa projektilerna från Mikkel Hansen & Co i VM-finalen i Kairo i kväll.

Utan en het målvakt är det svårt att vinna guld och därför gäller det att svenskarna är så väl förberedda som möjligt inför avkast.

– Vi har en genomgång på några timmar och sedan går "Palle" in i en mental bubbla där han sitter och tittar på alla skyttarna, för att visualisera vad som kommer att hända under matchen, säger målvaktstränaren och förre landslagsstjärnan Mats Olsson.

– Vi tittar normalt på klipp från tre eller fyra matcher som har spelats, gärna mot lag som spelar liknande försvar som oss. Och det blir naturligtvis mycket Mikkel Hansen eftersom han har spelat mycket och skjutit mycket. Men det handlar inte bara om en spelare, det är en mängd spelare som ska analyseras på det sättet. Handbollsmålvakter lägger nog ner mest tid på den delen, även om man jämför med andra sporter.

"Fantastisk idrottsman"

Som målvakt blev Olsson både världs- och Europamästare med handbollslandslaget. Nu står han inför sin sista landskamp som målvaktstränare för Sveriges herrar, för att sedan enbart jobba med Norges damer.

Det betyder också slutpunkten för ett framgångsrikt samarbete med Andreas Palicka.

– Han är en fantastisk idrottsman att jobba med på alla sätt och vis, säger 61-årige Olsson, som säger att det värsta han kan göra är att övercoacha Palicka under en match.

– Framför allt när man ser att "Palle" är i ett flow och allt flyter, då ska man absolut inte komma med några typer av förslag och korrigeringar.

Palicka själv verkar inte tycka att Mats Olsson har klivit över den gränsen.

– Han har betytt jättemycket och har varit en perfekt mentor för mig. Han har extrem feeling för när han ska bryta in med info eller låta mig vara ensam. Han har ett otroligt öga för det där, säger den 34-årige lagkaptenen.

Hansen inte ensam

Det är ofrånkomligt att mycket av förhandssnacket handlar om just Mikkel Hansen – han sköt tolv mål och spelade fram till ytterligare fem i semifinalen – men svenskarna är noga med att poängtera att Danmark inte är en enmansshow.

– Vi möter inte Mikkel Hansen plus sex andra, utan vi möter Danmark, och Mikkel Hansen kommer inte att göra 30 mål och ensam vinna matchen mot oss. Han kommer göra sina mål, men det viktiga är att vi håller laget Danmark på en acceptabel nivå, säger Mats Olsson.

TT: Hur känns det att din tid med landslaget snart är över?

– Just nu känner jag mig väldigt glad och stolt över att ha bidragit till att sista matchen blir en final. Men jag kan tänka mig att det blir vemodigt när jag sitter på flyget hem.

Vad: Handbolls-VM, final.

Var: Kairo, Egypten.

När: Söndag, klockan 18.30.

Tv: Viasat, Viaplay..

Sveriges trupp, målvakter: 12 Andreas Palicka, 16 Mikael Aggefors. Utespelare: 2 Jonathan Carlsbogård, 5 Max Darj, 8 Alfred Jönsson, 11 Daniel Pettersson, 15 Hampus Wanne, 18 Fredric Pettersson, 19 Felix Claar, 22 Lucas Pellas, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridsson, 28 Jonathan Edvardsson, 33 Lukas Sandell, 62 Valter Chrintz, 66 Anton Lindskog.

Danmarks trupp, målvakter: 1 Niklas Landin, 22 Kevin Møller. Utespelare: 4 Magnus Landin, 7 Emil M Jakobsen, 14 Anders Zachariassen, 15 Magnus Saugstrup Jensen, 17 Lasse Svan, 21 Henrik Møllgaard, 22 Mads Mensah, 24 Mikkel Hansen, 25 Morten Toft Olsen, 28 Lasse B Andersson, 31 Nikolaj Oris Nielsen, 32 Jacob T Holm, 33 Mathias Gidsel, 34 Simon Jensen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning