VM-festen börjar – här är allt du behöver veta

Krista Pärmäkoski är en stark medaljkandidat i lagsprinten med Kerttu Niskanen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Dags för skid-VM i Seefeld – här är Finlands lag. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski är de största stjärnorna.

Längdåkning

Skidåkarna har stått för Finlands medaljer under de senaste åren och även den här gången möter Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski de största förväntningarna. Ristomatti Hakolas utveckling och Kerttu Niskanens lovande genrep förbättrar utsikterna inför stafetterna. Finland har ett relativt tunt lag den här gången, men det finns några lovande debutanterna som det lönar sig att följa extra noga.

Onsdag 20 februari

13.30 längdåkning, kval damer 5km (klassisk)

15.00 längdåkning, kval herrar 10km (klassisk)

Torsdag 21 februari

13.00 längdåkning, sprint (fristil), kval, damer och herrar

15.30 längdåkning, sprint (fristil), final herrar och damer

Fredag 22 februari

11.30 nordisk kombination, backhoppning HS130 (Innsbruck)

15.30 backhoppning, herrar, kval HS130 (Innsbruck)

17.15, nordisk kombination, skidåkning, gundersen 10km

Lördag 23 februari

12.00, längdåkning, skiathlon, damer 15km

13.30 längdåkning, skiathlon, herrar 30 km

15.30 backhoppning, herrar HS130 (Innsbruck)

Söndag 24 februari

10.15 längdåkning, lagsprint, kval (klassisk stil), herrar och damer

11.30 nordisk kombination, backhoppning, lagsprint HS130 (Innsbruck)

12.30 längdåkning, lagsprint, final (klassisk stil), herrar och damer

14.30 nordisk kombination, lagsprint 2×7,5km.

15.45 Backhoppning, lagbacke, herrar HS130 (Innsbruck)

Måndag 25 februari

Inga tävlingar

Tisdag 26 februari

16.00 längdåkning, damer,10km (klassisk stil)

17.15 backhoppning, lagbacke, damer HS109

Onsdag 27 februari

15.00 längdåkning, herrar, 15km (klassisk stil)

16.00 backhoppning, kval, damer, HS109

17.15 backhoppning, damer, HS109

Torsdag 28 februari

12.00 nordisk kombination, backhoppning, HS109

14.00 längdåkning, stafett, damer, 4x5 km

16.15 nordisk kombination, skidåkning, gundersen

15:30 Backhoppning, herrar, HS109 Toni Seelos Schanze Seefeld

17.30 backhoppning, kval, herrar, HS109

Fredag 1 mars

14.15 längdåkning, stafett, herrar, 4x10 km

17.00 backhoppning, herrar, HS109

Lördag 2 mars

12.00 nordisk kombination, backhoppning, lagtävling HS109.

13.15 längdåkning, 30 km med masstart (fristil), damer

15.45 nordisk kombination, längdåkning, lagtävling 4x5 km

17.00 backhoppning, mixed lagtävling HS109

Söndag 3 mars

14.00 längdåkning, 50 km med masstart (fristil), herrar

Damer: Anita Korva, Kainuun Hiihtoseura

Den fyrfaldiga JVM-medaljören är det intressantaste namnet i Finlands lag. Stortalangen gör sin debut i fristilssprinten, men Korva är så mångsidig att hon är ett alternativ för vilka sträckor som helst. Kanske inte ännu topp 10, men topp 20. En joker för stafetten.

Johanna Matintalo, Pöytyän Urheilijat

Matintalo är en annan begåvning som gjorde sin debut redan i VM för två år sedan. Säsongen har inte varit en fullträff än så länge för Matintalo, som specialiserat sig på klassisk stil. 10 km klassiskt är Matintalos huvuddistans, hennes nuvarande nivå kan räcka till topp 15.

Laura Mononen, Hämeenlinnan Hiihtoseura

Efter en seg inledning på säsongen har Mononen visat lite bättre takter. Mononen vill vara en av de fyra finländare som startar 10 km klassiskt, men hon är tillräckligt mångsidig för att skida allt från 30 km fritt till lagsprint. Kan också slängas in i stafetten.

Kerttu Niskanen, Vieremän Koitto

Segern i genrepet var oerhört välkommet för Niskanen, som har ett par blytunga säsonger bakom sig. Startfältet i Cogne var inte så starkt, men Niskanen hade troligen varit topp 10 i vilket fall som helst. En individuell medalj är osannolik, men med Niskanen i form slåss Finland om medaljerna i både stafett och lagsprint.

Eveliina Piippo, Vuokatti Ski Team Kainuu

Har övertygat under sin debutsäsong i landslaget – inte minst som Finlands ankare i två stafetter. Blev dock nerspurtad av Korva i FM. Piippos bästa distans är avslutningssträckan 30 km fritt – Piippo är som bäst i skate. Topp 20 är fullständigt realistiskt, men Piippos bästa år ligger framför henne.

Krista Pärmäkoski, Ikaalisten Urheilijat

Damlandslagets stjärna. Tog hem hälften av Finlands alla sex medaljer i OS. Då skidade hon alla sex sträckor. I VM skidar hon förmodligen allt utom fristilssprinten. Pärmäkoski har för det mesta snurrat runt placeringarna 4-6 i vinter, men slåss om medalj på alla individuella sträckor. Stark medaljkandidat i lagsprinten med Kerttu Niskanen.

Riitta-Liisa Roponen, Oulun Hiihtoseura

Roponen, 40, har gjort en anmärkningsvärt bra säsong och fick ett hyfsat genrep då hon vann långloppet Gsiesertal Lauf. Individuellt kan hon sikta på topp 12 i 30 km fritt, men hon är given på tredje sträckan i stafetten tack vare sin gedigna erfarenhet och sina starka prestationer i vinter.

Katri Lylynperä, Vuokatti Ski Team Kainuu

Lylynperä, 25 deltar för andra gången i skid-VM – för två år sedan var hon 32:a i fristilssprinten i Lahtis. Säkrade sin VM-biljett med sitt första FM-guld och en lovande insats i världscupen i Lahtis. Lylynperä är i Seefeld enbart för fristilssprinten. Kvartsfinal skulle vara ett bra resultat.

Anne Kyllönen, Kainuun Hiihtoseura

Kyllönen missade OS och det var inte många som trodde på hennes chanser att kvala in till VM efter ryggoperationen i höstas. Kyllönen skidar främst sprinten och får kanske ett tillfälle att visa sin form i skiathlon. Individuellt är kvartsfinal i sprint en maximal prestation.

Susanna Saapunki, Vuokatti Ski Team Kainuu

Saapunki gjorde några lovande lopp före julpausen, men efter att hon blivit sjuk under Tour de Ski har det varit tungt. Skidar fristilssprinten och kanske 30 km fritt. För två år sedan var hon 34:a i sprint i sin VM-debut, så kvartsfinal borde vara målet. På 30 km fritt är topp 20 en bra målsättning.

Herrar: Ristomatti Hakola, Jämin Jänne

Har tagit ytterligare ett steg framåt i vinter. Skidade i final både i VM och i OS senast, men det är fortfarande en bit till prispallen individuellt. Slåss om pallplaceringarna i par med Iivo Niskanen i lagsprinten. Under en bra dag är Hakola också topp 10 på 15 km klassiskt. Banan i Seefeld borde passa utmärkt för Hakola.

Matti Heikkinen, Vantaan Hiihtoseura

Genrepet och andra plats i långloppet Gsiesertal Lauf var lovande, men Heikkinen är kanske ett ännu större mysterium än någonsin förut. Har varvat några mediokra placeringar med riktiga bottennapp i vinter. 50 km fritt blir Heikkinens paradsträcka. Allt är möjligt, allt från 60:e plats till VM-medalj.

Perttu Hyvärinen, Puijon Hiihtoseura

Har dragits med en fotskada och placeringarna har för det mesta kretsat kring 20-30 i världscupeni vinter. Inledningssträckan i Pyeongchang var ingen höjdare, men Hyvärinen har troligen gjort sig förtjänt av en plats i herrarnas stafett i Seefeld.

Lari Lehtonen, Imatran Urheilijat

Svår säsong. Hälskadan tvingar Lehtonen att helt avstå från klassisk stil, både 15 km och skiathlon. Betyder att landslagets trotjänare närmast blir aktuell för 50 km fritt. Svårt att se att Lehtonen skulle rymmas i stafettlaget för tillfället, fast han så sent som i januari skidade tredje sträckan i Ulricehamn.

Joni Mäki, Pohti Ski Team

JVM-medaljören tog sig för första gången till semifinal ett par gånger före jul. Efter nyår har formen inte varit lika vass, vilket väcker lite frågetecken. Skidar sannolikt 15 km klassiskt och är ett alternativ för stafettlaget. Slåss om placeringarna 20-30 invididuellt.

Iivo Niskanen, Puijon Hiihtoseura

Lagets största medaljhopp. Genrepet i Cogne gick inte helt enligt plan då ärkerivalen Alexandr Bolsjunov var förkrossande överlägsen på 15 km klassiskt. Niskanen är ändå en av guldfavoriterna på paraddistansen och slåss om medaljerna i lagsprint tillsammans med Ristomatti Hakola. Stafettlagets säkraste kort på den andra, klassiska sträckan.

Antti Ojansivu, Jämin Jänne

Har inte gått framåt som väntat i vinter. Placeringarna i världscupen har varierat mellan 35:e och 73:e. Ojansivu kan slängas in i skiathlon, så Finland får ett helt lag på benen där. Topp 30 skulle vara en bragd, sett till utgångsläget.

Anssi Pentsinen, Vantaan Hiihtoseura

Haft det tungt i vinter, men lyckades hitta något slags form i slutet av januari och tog sig med till Seefeld. Blir främst aktuell för sprint, där en kvartsfinal skulle kännas som en seger. Ett alternativ för klassiska 15 km, Finland har fem startplatser och Pentsinen var trea på sträckan i FM.

Lauri Vuorinen, Skiteam 105

Har tagit ett steg bakåt i vinter och för det mesta blivit utslagen i tidskvalet eller direkt i kvartsfinalerna. VM-genrepet i Lahtis gav en strimma hopp, han var nära semifinal. Vuorinen skidar endast i fristilssprinten, ingen idé för honom att skida distans i det här skedet.

Reserv (hemma): Martti Jylhä, Vuokatti Ski Team Kainuu

Backhoppning

Glansdagarna är för länge sedan över. Antti Aalto har väckt förhoppningar om en ljus framtid med några topp 10-placeringar. Han är dock den enda i Finlands lag som relativt säkert tar sig vidare från kvalet.

Finland deltar inte i damernas lagbacke, vilket kan tolkas som ett ojämställt beslut, men i praktiken grundar sig på ett realistiskt omdöme. Någon kan dock samtidigt fråga sig om Finland behöver delta i herrarnas lagbacke, i vinter har Finland varit åtta eller nia av tio eller elva lag i alla fyra lagtävlingar.

Tävlingarna i stor backe avgörs i den legendariska backen i Innsbruck, där Aalto dessvärre inte hade någon bra dag under den tysk-österrikiska backveckan.

Herrar:

Antti Aalto, Kiteen Urheilijat

Andreas Alamommo, Ounasvaaran Hiihtoseura

Eetu Nousiainen, Puijon Hiihtoseura

Jarkko Määttä, Kainuun Hiihtoseura

Reserv (åker hem efter första veckan): Mico Ahonen (Lahden Hiihtoseura)

Damer:

Susanna Forsström, Lahden Hiihtoseura

Julia Kykkänen, KL Skijumping Team

Reserv (hemma): Jenny Rautionaho, Ounasvaaran Hiihtoseura

Nordisk kombination:

Säsongstarten var allt annat än lovande, landslaget hade problem med allt från snöbrist till hoppdräkter. Ilkka Herolas backhoppning fungerade inte alls, fast han höll bra skidfart i spåret. Eero Hirvonen gjorde comeback efter en knäskada och letade också länge efter backformen. En tävlingspaus i januari gjorde dock susen och i Klingenthal klev Herola upp på prispallen igen. I lagsprinten i Lahtis tog Herola och Hirvonen en efterlängtad seger – trots att alla de värsta rivalerna inte var med lovar det gott för VM. Herola och Hirvonen måste lyckas bra i backhoppningen, men går de ut i skidspåret mindre än en minut efter täten är en medalj inom räckhåll.

Herrar:

Ilkka Herola, Puijon hiihtoseura

Eero Hirvonen, Jyväskylän hiihtoseura

Leevi Mutru, Lahden hiihtoseura

Arttu Mäkiaho, Kainuun hiihtoseura

Reserv: Otto Niittykoski, Ylistaron Kilpa-Veljet

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning